HomevestiPapa franjevcima konventualcima: Slijedite primjer svetog Antuna

Papa franjevcima konventualcima: Slijedite primjer svetog Antuna

Na slici: Freska svetog Antuna u padovanskoj bazilici

Franjevci konventualci ove godine slave 800. obljetnicu pristupanja svetog Antuna Padovanskog franjevačkom redu. Povodom tog jubileja, papa Franjo je uputio pismo generalnom ministru reda, ocu Carlosu Albertu Trovarelliju, u kojem je, među ostalim, izrazio nadu da će ta obljetnica, posebno u franjevcima i vjernicima koji štuju svetog Antuna, razasutima po cijelome svijetu, pobuditi želju za istim svetim nemirom koji je toga sveca vodio po svijetu kako bi riječju i djelom svjedočio Božju ljubav

Papa je u pismu istaknuo primjer koji je sveti Antun dao sudjelujući u teškoćama obitelji, siromašnih i potrebitih, kao i njegovu gorljivost za istinu i pravdu, koji i danas mogu potaknuti na velikodušno sebedarje u znaku bratstva. U tom pogledu, misli su Svetoga Oca prije svega upravljene mladima, kako bi im taj stari svetac, tako suvremen i genijalan u svojim spoznajama, mogao biti uzor da hod svakoga od njih urodi plodom.

Red manje braće konventualaca organizirao je razne inicijative za proslavu 800 godina franjevačkog zvanja svetog Antuna, a Papa se spomenutim pismom također želio povezati sa svima onima koji će sudjelovati u tim događanjima te im poželio da mogu sa svetim Antunom reći „Vidim svojega Gospodina!“, odnosno da s njime mogu ponoviti te riječi koje je „svetac svega svijeta“ izgovorio nekoliko trenutaka prije smrti u dobi od 36 godina. Sveti je Otac pritom istaknuo da u licu svakog brata i sestre treba vidjeti Gospodina te svima nuditi utjehu, nadu i mogućnost susreta s Božjom Riječi, sidrištem života.

Papa je, osim toga, podsjetio da je 1220. godine u Coimbri, u Portugalu, mladi regularni kanonik Reda svetog Augustina, imenom Fernando, rođen u Lisabonu, saznavši za mučeništvo pet franjevaca, ubijenih u Maroku 16. januara iste godine zbog ispovijedanja kršćanske vjere, odlučio učiniti preokret u vlastitom životu. Napustio je svoju zemlju i krenuo na putovanje, simbol puta duhovnog obraćenja.

Isprva se uputio u Maroko, odlučan hrabro živjeti evanđelje, poput mučenika franjevaca koji su tamo podnijeli mučeništvo, no nakon brodoloma je završio na Siciliji, kao što se danas događa s brojnom našom braćom i sestrama – istaknuo je Sveti Otac i dodao da je sa Sicilije providonosni Božji plan Antuna doveo do susreta sa svetim Franjom Asiškim i konačno u Padovu, grad koji čuva njegovo tijelo i koji će uvijek na poseban način biti povezan s njegovim imenom.

U Padovi se, u međuvremenu, priprema liturgijska proslava spomendana svetog Antuna, koji se obilježava 13. juna. U nedjelju je u bazilici koja čuva posmrtne ostatke toga sveca započelo trinaest dana molitve koji prethode njegovom spomendanu, a ove su godine posvećeni liječnicima, medicinskim sestrama, socijalnim i zdravstvenim radnicima, ljekarnicima, zdravstvenim ustanovama, udrugama, volonterima, poduzetnicima, snagama reda i djelatnicima u komunikaciji koji se nalaze na čelu borbe protiv koronavirusa.

Uoči samog spomendana, održat će se povijesno hodočašće u svetište svetog Antuna koje se nalazi na mjestu na kojem je svetac preminuo 1231. godine, a danas je to dio četvrti Arcella na sjeveru Padove.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: