HomevestiPapa Franjo godinu dana nakon Dokumenta iz Abu Dhabija: Nada u budućnost bez mržnje

Papa Franjo godinu dana nakon Dokumenta iz Abu Dhabija: Nada u budućnost bez mržnje

Na slici: Dokument o ljudskom bratstvu koji su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib

Povodom prve obljetnice potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu papa Franjo je poslao videoporuku sudionicima svečanosti koja se održala 4. februara u Abu Dhabiju

Papa je napomenuo da slavimo obljetnicu tog velikog čovjekoljubivoga događaja, nadajući se boljoj budućnosti čovječanstva, budućnosti bez mržnje, zlobe, ekstremizma i terorizma, u kojoj prevladavaju vrijednosti mira, ljubavi i bratstva. Prije godinu dana moj brat veliki imam Ahmad Al-Tayyib, imam Al-Azhara, i ja potpisali smo Dokument o ljudskom bratstvu u dragom glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabiju – podsjetio je Papa.

Posebne je pozdrave uputio svima koji u čovječnosti pomažu svojoj siromašnoj, bolesnoj, progonjenoj i slaboj braći, bez obzira na religiju, boju ili rasu kojoj pripadaju. Osim toga, izrazio je zadovoljstvo potporom koju Ujedinjeni Arapski Emirati pružaju radu Vrhovnoga odbora za ljudsko bratstvo, te zahvalio za inicijativu organizacije Abrahamic House, koja je ustanovila Nagradu za ljudsko bratstvo.

Papa Franjo je potom izrazio radost zbog toga što može sudjelovati u tom trenutku predstavljanja svijetu Međunarodne nagrade ljudskoga bratstva, kako bi se potaknuli svi vrli uzori muškaraca i ženā koji utjelovljuju ljubav u ovom svijetu kroz djela i žrtvovanje počinjene za dobro drugih, bez obzira koliko su različiti po religiji ili etničkoj i kulturnoj pripadnosti. Na kraju je od Svemogućega Boga zatražio da blagoslovi sve napore usmjerene na dobro čovječanstva, te pomogne napredovati u bratstvu.

U govoru na svečanosti u Abu Dhabiju, jedan od osobnih Papinih tajnika, msgr. Yoannis Lahzi Gaid, rekao je da je cijeli iznos Nagrade bratstva, koju je primio prošle godine, papa Franjo darovao narodu rohingya u Mjanmaru.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: