HomevestiPapa Franjo: Neobuzdani relativizam ugrožava kršćanstvo

Papa Franjo: Neobuzdani relativizam ugrožava kršćanstvo

Na slici: Papa Franjo pozdravlja Oblate svetog Josipa (Vatikan, 31. augusta 2018.)  (Vatican Media)

Govoreći sudionicima generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa, papa Franjo je rekao da neobuzdani relativizam ugrožava kršćansku vjeru

Papa Franjo primio je danas u audijenciju sudionike generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa, upozoravajući pritom da živimo u vremenu neobuzdanog relativizma koji u temelju potkopava zgradu vjere i samu ideju kršćanske vjernosti lišava značenja.

Netolerantni racionalizam i neobuzdani relativizam

Sveti je Otac rekao kako je njihov utemeljitelj, sv. Josip Marello, živio u razdoblju racionalizma koji je bio nesnošljiv prema svakoj duhovnoj dogmi. Budući da je to razdoblje slično našoj kulturi, Papa je napomenuo da je svjedočanstvo tog sveca relevantnije nego ikad prije.

Suočeni s površnom kulturom koja uzdiže posjedovanje materijalnih dobara i koja obećava sreću putem opasnih prečica, vi ne propuštate poticati mlade ljude da kale duh i formiraju zrelu osobnost, koja je sposobna za snagu, ali i za nježnost – istaknuo je papa Franjo.

Primjer svetog Josipa

Pozvao je oblate da slijede primjer svetog Josipa iz Nazareta koji je živio skrovitim, poniznim i radišnim načinom života. On je vjerno i jednostavno živio svoj poziv kao čuvara Marije i Isusa – rekao je Sveti Otac i nastavio – Bio je blizu svojoj ženi kako u radosnim tako i u teškim trenucima te je zajedno s njom uspostavio čudesnu prisnost s Isusom kojega je stalno imao pred očima.

Papa je istaknuo da su oblati pozvani nasljedovati vrline svetog Josipa, a te vrline su: poniznost koja privlači Očevu dobrotu; zatim prisnost s Gospodinom koji posvećuje cjelokupno kršćansko djelovanje; te šutnja i kontemplacija sjedinjeni sa žarom i radišnošću da se promiče Gospodinova volja.

Papa Franjo je riječima utemeljitelja Oblata svetog Josipa sažeo njihov način života: Budite kartuzijanci u kući, a apostoli vani. Sveti se Otac na kraju pomolio da dva Josipa, zaštitnik opće Crkve i njihov utemeljitelj, učine njihov generalni kapitul plodnim te da podrže poslanje njihova instituta.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: