Homeporuke i poslanicePapa Franjo : Pravo bogatstvo su ljudi; bez njih nema zajednice, biznisa, gospodarstva

Papa Franjo : Pravo bogatstvo su ljudi; bez njih nema zajednice, biznisa, gospodarstva

Papa Franjo primio je talijansku Nacionalnu udrugu građevinara u povodu 75. obljetnice njihova osnutka. Ljudi su neprocjenjivi u Božjim očima, ali i u očima pravoga poduzetnika, kazao je Sveti Otac, pozivajući na osiguravanje etičnog, zakonitog i sigurnog rada.

Posljednje je razdoblje bilo teško i za građevinski sektor. U tim je trenutcima važno osloniti se na motivacije, na temeljne izbore, istaknuo je Papa, nudeći prisutnima nekoliko pouka iz evanđelja koje im mogu pomoći u radu te ih nadahnjivati u vrijednostima poput konkurencije i transparentnosti; odgovornosti i održivosti; etike, zakonitosti i sigurnosti.

Mudar građevinar

Evanđelje svjedoči kako se Isus u propovijedanju koristio slikom izgradnje kako bi prenio svoju poruku, kako je to primjerice učinio u prispodobi o dva čovjeka koji grade kuću – jedan je postavio temelje na stijeni, drugi je izgradio kuću na zemlji bez temelja (Lk 6, 46 – 49). Pokazujući mudrost građevinara, Isus uspoređuje šarlatane s onima koji grade kuću na pješčanom tlu bez temelja. Slika mudrog graditelja koji je postavio temelje na stijeni je zanimljiva ako pomislimo da čovjek nije samo ispravno postupio u tom trenutku, već je obranio kuću od mogućih budućih poplava. Dok netko misli da se to nikada nije do sada dogodilo, treba biti svjestan da bi se to moglo ipak dogoditi. To je ono što vidimo s klimatskim promjenama – danas se događaju stvari koje se nikad nisu događale, kazao je Papa.

U Isusovom propovijedanju, vjernik je onaj koji se ne ograničava na to da se izvana prikazuje kao kršćanin, već djelotvorno djeluje kao kršćanin. To je ono što je Papa nazvao „operativnom koherentnošću“ koja omogućuje čovjeku da se izgradi ne samo u normalnim životnim okolnostima, već i u teškim trenucima. To također znači da nas vjera ne štiti od nepogoda, napomenuo je Sveti Otac, no praćena dobrim djelima, jača i osposobljava nas da budemo otporni.

Konkurencija i transparentnost

Govoreći o povezanosti konkurencije i transparentnosti, papa Franjo je upozorio kako sama konkurencija nije po sebi dovoljna, te se osvrnuo na utilitarističku logiku tržišta kojom se suparnika može potisnuti do eliminacije. Varljiva je percepcija da se drugog može pobijediti, ili da se tuđi poraz treba uzeti u obzir u ekonomskim trendovima. Kada se to dogodi, ugroženo je društveno tkivo povjerenja koje samom tržištu omogućuje pravilno funkcioniranje. Konkurencija mora biti poticaj da se radi bolje i dobro, a ne volja za dominacijom i isključivanjem, istaknuo je Sveti Otac.

Zato je od temeljne važnosti transparentnost u procesu donošenja odluka i ekonomskih izbora. Ona omogućuje izbjegavanje nelojalne konkurencije, što u području gospodarstva i zapošljavanja nerijetko znači gubitak radnih mjesta, potpora rada na „crno“ ili potplaćenost.

Odgovornost i održivost

Još je jedan vidik rada odgovornost i održivost. Nikada kao u ovo vrijeme nismo toliko čuli za održivost, primijetio je Papa. Ona dovodi u pitanje sposobnost regeneracije svakog ekosustava. U građevinskome sektoru neophodna je upotreba materijala koji ljudima pružaju sigurnost. Istodobno, naglasio je, moramo izbjegavati iskorištavanje okoliša. Svaka tvrtka može ponuditi svoj odgovorni doprinos kako bi rad bio održiv. Održivost, nastavio je Papa, povezana je s ljepotom prostora i kvalitetom odnosa. Sveti je Otac istaknuo kako je pri urbanističkom planiranju važno uzeti u obzir i stajalište mještana, kako je i napisano u enciklici Laudato si’ (br. 150). Neka vaš rad pomogne zajednicama ojačati veze solidarnosti, suradnje i međusobne pomoći, ohrabrio je.

Etičan, zakonit i siguran rad

Na kraju se Papa pozvao na vrijednosti etičnoga, zakonitog i sigurnoga rada. Prošle godine smrtnih je slučajeva na radu bilo mnogo, previše, kazao je. To nisu brojevi, to su ljudi. Na gradilištima se također događaju tragedije koje ne smijemo zanemariti. Ako se sigurnost na radnome mjestu gleda kao trošak, upozorio je papa Franjo, polazi se od pogrešne pretpostavke. Pravo bogatstvo su ljudi. Bez njih nema radne zajednice, biznisa, nema gospodarstva. Sigurnost na radnome mjestu znači brinuti se o ljudskim resursima, koji su neprocjenjivi u Božjim očima, ali i u očima pravoga poduzetnika. Stoga se zakonitost mora smatrati zaštitom najveće „baštine“- ljudi. Siguran rad omogućuje svima da izraze najbolje od sebe, zarađujući kruh svagdašnji. Što više vodimo računa o dostojanstvu rada to smo sigurniji da će rasti kvaliteta i ljepota nastalih radova, zaključio je Papa povjeravajući rad prisutnih svetome Josipu.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: