HomevestiPapa Franjo primio Predsjedništvo CCEE-a

Papa Franjo primio Predsjedništvo CCEE-a

Papa Franjo primio je u audijenciju u subotu 24. juna u Vatikanu Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Uz predsjednika nadbiskupa Vilniusa, mons. Gintarasa Linasa Grušasa, predsjednika Litvanske biskupske konferencije susretu je nazočio beogradski nadbiskup metropolit i upravitelj Zrenjaninske biskupije mons. dr. Ladislav Német, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda, generalni tajnik CCEE-a don Martin Michaliček i njegov zamjenik i glasnogovornik don Antonio Ammirati. 

Godišnje susret s Papom bio je prigoda za razgovor o aktivnostima CCEE-a i za utvrđivanje prioriteta Crkve na europskom kontinentu. Među temama na dnevnom redu bilo je i predstavljanje Kontinentalne skupštine Sinode, održane u Pragu od 5. do 12. februara 2022., pojedina ekumenska pitanja, izazovi rata u Ukrajini i zauzetost Crkve u prihvaćanju i duhovnoj pomoći brojnim izbjeglicama.

Na početku susreta predsjednik CCEE-a nadbiskup Gintaras Grušas, predao je Svetom Ocu pismo koje su potpisali svi generalni tajnici biskupskih konferencija Europe koji su na taj način željeli prenijeti svoju naklonost i blizinu Svetom Ocu, zajedno s molitvom za brz oporavak nakon operativnog zahvata, 7. juna 2023. „Sa zebnjom smo pratili vijesti o vašoj hospitalizaciji i kirurškom operativnom zahvatu kojemu ste bili izloženi. Nastavljamo moliti za Vas kako bi se vaš oporavak nastavio na najbolji način“, stoji u pismu.

Generalni tajnici okupili su se u Tirani, od 22. do 25. juna 2023., na godišnjem susretu na temu „Od Ecclesia in Europa (Crkva u Europi) do Sinode o sinodalnosti. Crkva u Europi u hodu 20 godina nakon apostolske pobudnice svetog Ivana Pavla II.“

U pismu Papi izražena je zahvalnost za stalne apele na okončanju rata u Ukrajini i zahtjev za „pravednim mirom za ukrajinski narod“. Generalni tajnici također zahvaljuju papi Franji „na pozornosti koju posvećuje Europi tijekom svog pontifikata“ i podsjećaju na predstojeće europsko Papino putovanje u Lisabon na Svjetski dan mladih od 2. do 6. augusta 2023., te u Marseille kako bi zaključio Mediteranske dane, 23. septembra 2023.

Na dvadesetu obljetnicu postsinodalne pobudnice svetog Ivana Pavla II. Ecclesia in Europa, tajnici ističu da je ovaj proročki dokument, „koji je već 2003. godine izložio mnoge europske izazove koje danas proživljavamo“, plod sinodskog hoda. „Zbog toga smo ga odlučili povezati sa Sinodom o sinodalnosti u kojoj je angažirana cijela Crkva, i razmišljati o sinodskom procesu, jednako proročanskom, i hoditi zajedno te svjedočiti da je Krist nada Europe“.

Papa Franjo, koji je primio pismo iz ruku predsjednika Grušasa, zahvalio je na iznesenim mislima i uzvratio naklonost svojim blagoslovom. Predsjedništvo CCEE-a će tijekom ovoga tjedna imati i razne susrete u pojedinim dikasterijima Rimske kurije.

Podsjetimo da će novoimenovani beogradski nadbiskup Nemet u četvrtak 29. juna od pape Franje tijekom svečanog euharistijskog slavlja u bazilici svetog Petra primiti palij. Palij je znak njegove nadbiskupske i metropolitske službe koji izražava zajedništvo Beogradske Crkve s Rimskom Crkvom. Ovim činom nastavlja se zajedništvo rimskog biskupa s beogradskim nadbiskupom i vjernicima Beogradske nadbiskupije.

 

KMC/CCEE

FOLLOW US ON: