HomevestiPapa Franjo primio priora Zajednice iz Taizéa

Papa Franjo primio priora Zajednice iz Taizéa

Na slici: Papa Franjo i brat Alois, prior Zajednice iz Taizéa

Sveti je Otac primio u Vatikanu priora Zajednice iz Taizéa, brata Aloisa. Njihov susret, koji se ponavlja svake godine, odražava zajedništvo Pape i te monaške zajednice koja se posebno posvjećuje evangelizaciji mladih i dijalogu među kršćanima i među religijama

Dva dana nakon objavljivanja apostolske pobudnice „Christus vivit“, koja je rezultat sinode o mladima održane u oktobru prošle godine, papa Franjo je danas primio u audijenciju brata Aloisa Lösera, priora Zajednice iz Taizéa.

 

Bliski odnos između Zajednice i mladih

Brat Alois, katolički monah, Nijemac s francuskim državljanstvom, naslijedio je 2005. godine utemeljitelja spomenute zajednice, brata Rogera Schutza. Veza današnje audijencije s objavljivanjem dokumenta o mladima vjerojatno je samo slučajna podudarnost, ali misliti na Zajednicu iz Taizéa znači gotovo istodobno misliti na pozornost koju ta ekumenska zajednica posvećuje mladima. Dovoljno je prisjetiti se europskih susreta koje ta zajednica organizira već više od 40 godina u raznim gradovima Europe. Ti susreti, odnosno Hodočašćā povjerenja na Zemlji, događaji su koje je potaknuo brat Roger, a održavaju se svake godine.

 

Susret s Papom – dar za Taizé

Nakon audijencije kod Svetoga Oca, brat Alois se u razgovoru za našu radijsku postaju osvrnuo na taj susret te kazao da svake godine ima prigodu susresti se s papom Franjom, a to je – kako je rekao – veliki dar za nas jer očituje zajedništvo koje živimo s njim. Taizé nije neko izvanzemaljsko mjesto; mi smo dio Crkve – istaknuo je brat Alois te kazao da je s Papom razgovarao o Sinodi o mladima, na kojoj je sudjelovao. Zahvalio sam Svetom Ocu za prisutnost mladih, jer je njihova nazočnost, kao i predstavnika drugih Crkvī, promijenila ozračje na tom skupu.

Osvrnuvši se na apostolsku pobudnicu „Christus vivit“, brat Alois je posebno istaknuo Papin poticaj da se ne treba bojati zbog toga što mladi kritiziraju Crkvu, što daju prijedloge koji su – kako je rekao – za nas pomalo novi i čudni. Ali, ne smijemo odmah odgovoriti negativno, tvrdeći da to nije moguće; trebamo prihvatiti te prijedloge bez straha, a poslije će se vidjeti što valja učiniti – napomenuo je brat Alois.

Na novinarovo pitanje što misli o osobnom zauzimanju pape Franje u ekumenizmu i dijalogu među religijama, kazao je da je taj dijalog vrlo važan, a proizlazi iz Drugoga vatikanskog sabora. Današnji je svijet drugačiji; stoga trebamo ponovno oživjeti dijalog s religijama, s drugim kršćanima, ali i sa svijetom znanosti i sa suvremenim svijetom. To nije samo dužnost koja se nadovezuje na našu vjeru, nego je središte evanđelja upravo dijalog sa svim ljudima, jer Krist je umro za sve ljude, za cijeli ljudski rod – rekao je prior Zajednice iz Taizéa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: