HomevestiPapa Franjo roditeljima: U odgoju djece važan dijalog roditeljā i škole

Papa Franjo roditeljima: U odgoju djece važan dijalog roditeljā i škole

Na slici: Papa Franjo s članovima Talijanske udruge roditelja i njihovom djecom; Vatikan, 7. jula 2018.  (Vatican Media)

Papa Franjo se u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu susreo s članovima Talijanske udruge roditeljā u prigodi 50. obljetnice njezina osnutka. Pritom im je zahvalio za njihovo zauzimanje u korist obitelji i odgoja djece u skladu s načelima kršćanske etike

Obitelj kao protagonist društvenoga života; te odgoj novih naraštaja koji valja ostvarivati uz nadopunjavajuću potporu škole i nastavnika – teme su o kojima je papa Franjo govorio obraćajući se članovima Talijanske udruge roditeljā, koje je danas primio u Vatikanu.

Sveti je Otac izrazio zahvalnost i ohrabrenje svima koji u okviru te udruge već 50 godina pružaju potporu roditeljima u njihovoj odgojnoj zadaći, u skladu s načelima kršćanske etike. Neka vas pozornost kojom, kao udruga, nadzirete opasnosti koje prijete životu najmanjih ne priječi da svijet gledate s pouzdanjem, znajući izabrati i pokazati svojoj djeci bolje prigode za ljudski, građanski i kršćanski rast – istaknuo je Papa.

Novi odgojni savez između roditelja i škole

Škola je oduvijek glavni suradnik obitelji u odgoju djece; pa i danas, unatoč nedostatku pouzdanja među tim dvjema institucijama – primijetio je papa Franjo te objasnio – čini se, naime, da obitelj više ne cijeni kao nekada rad nastavnika, često slabo plaćenih – dodao je – a nastavnici pak nazočnost roditelja u školama osjećaju kao neugodno uplitanje. Ispričavši jedan događaj iz vlastitoga iskustva, Sveti je Otac izrazio nadu u promjenu smjera, uz velikodušnu suradnju svih uključenih u odgojni proces.

Zbog toga vas pozivam da uvijek njegujete i podupirete povjerenje prema školi i prema nastavnicima. Bez njih biste mogli ostati sami u svojem odgojnom djelovanju, i biti sve manje sposobni za suočavanje s novim odgojnim izazovima koje nameću suvremena kultura, društvo, masovni mediji i nove tehnologije – upozorio je Papa.

Za odgoj djeteta potrebno je cijelo selo

S jedne je strane opravdano žaliti se na moguće ograničenosti u radu nastavnikā, ali s druge je pak dužnost poštovati ih kao najdragocjenije saveznike u odgojnom djelovanju – napomenuo je Papa te potaknuo nazočne da ostvaruju konstruktivni dijalog, da potiču uzajamno pomaganje, kako kaže jedna mudra afrička izreka: ‘Za odgoj djeteta potrebno je cijelo selo’. Bez česte komunikacije i bez uzajamnoga pouzdanja ne može se izgraditi zajednica, a bez zajednice ne može se odgajati – istaknuo je Papa.

Društvo treba biti po mjeri obitelji

Sveti Otac je, među ostalim, zajamčio pomoć i potporu Crkve na tom osjetljivom putu, posebice kako bi se uklonila osamljenost obitelji u odgoju, te kako bi čitavo društvo bilo mjesto po mjeri obitelji, na kojemu će svaka osoba biti prihvaćena, praćena i usmjerena prema istinskim vrijednostima kako bi u zajedničkom rastu bila sposobna dati najbolje od sebe.

Dragi roditelji, djeca su najdragocjeniji dar koji ste primili. Znajte ga čuvati odgovorno i velikodušno, dajući im potrebnu slobodu kako bi rasli i dozrjeli kao osobe koje će isto tako jednoga dana biti sposobne otvoriti se za dar života – potaknuo je nazočne papa Franjo te im na kraju preporučio da pouče svoju djecu moralnom, etičkom razlučivanju kako bi znali razlikovati što je dobro, a što loše.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: