HomevestiPapa Franjo: Svijet treba osloboditi nuklearnoga oružja

Papa Franjo: Svijet treba osloboditi nuklearnoga oružja

Sjećanje na žrtve atomske bombe u Hiroshimi

Ljudskom su rodu potrebni mir i suradnja, i potrebno je zauzimanje sviju. To je apel koji je tijekom opće audijencije papa Franjo uputio državama i građanima, povodom ratifikacije Sporazuma o zabrani atomskoga naoružanja

Svijet bez nuklearnoga oružja koji dopušta širenje mira. Papa je ponovno snažno podigao glas za globalno razoružanje, na tragu svojih prethodnika, i dva dana prije stupanja na snagu Sporazuma, usvojenoga 2017. godine, prema kojemu je ilegalna uporaba, prijetnja i posjedovanje atomskoga oružja. Prigoda je za to bila današnja opća audijencija tijekom koje se, nakon kateheze, papa Franjo osvrnuo na taj događaj.

Riječ je o prvom međunarodnom pravno obvezujućem instrumentu koji izričito zabranjuje takvo oružje, čija uporaba ima snažne posljedice; u kratkom vremenu pogađa veliku količinu ljudi i uzrokuje dugoročne štete na okolišu – istaknuo je Papa. Riječ je o destruktivnoj snazi s razornim utjecajem koji iza sebe ostavlja samo „sjenu i tišinu“, „crnu rupu uništenja i smrti“ – kako je rekao u govoru u Memorijalnom centru mira u Hiroshimi 24. novembra 2019. godine.

Snažno ohrabrenje za zajednički hod da bi se izgradila pravednija budućnost, i ponajviše budućnost mira, Papa je uputio i danas na općoj audijenciji. Upućujem snažan poticaj svim državama i svim ljudima da odlučno rade za promicanje potrebnih uvjeta u svrhu svijeta bez nuklearnoga oružja, pridonoseći napredovanju mira i multilateralne suradnje, koji su ljudskom rodu danas toliko potrebni – istaknuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: