HomevestiPapa Franjo upozorio na širenje novih oblika ksenofobije i rasizma

Papa Franjo upozorio na širenje novih oblika ksenofobije i rasizma

Na slici: Papa Franjo sa sudionicima Međunarodne konferencije o ksenofobiji, rasizmu i populističkom nacionalizmu; Vatikan, 20. septembra 2018.  (Vatican Media)

U govoru upućenom sudionicima Međunarodne konferencije o ksenofobiji, rasizmu i populističkom nacionalizmu u kontekstu migracija u svijetu papa Franjo je potaknuo kršćane da se zauzimaju u borbi protiv ksenofobije i rasizma, te u promicanju dostojanstva svih ljudi

Ako će nas Gospodin na posljednjem sudu podsjetiti: „bio sam stranac i niste me primili“, već nas danas pita: „stranac sam, zar me ne prepoznajete?“. Tim je riječima papa Franjo istaknuo moralnu odgovornost kršćana u zaustavljanju širenja novih oblika ksenofobije i rasizma, te u promicanju poštovanja dostojanstva svakoga ljudskog bića. Učinio je to u govoru pripremljenom za audijenciju u koju je primio 200 sudionika Međunarodne konferencije o ksenofobiji, rasizmu i populističkom nacionalizmu u kontekstu svjetskih migracija, koju su u Rimu organizirali Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Svjetsko vijeće Crkvi (WCC), u suradnji s Papinskim vijećem za jedinstvo kršćana.

Tko prihvaća Evanđelje sve ljude smatra braćom, ujedinjenom u Kristu

Papa nije pročitao govor, nego je radije podijelio tekst kako bi mogao pojedinačno pozdraviti sve sudionike koje je predvodio kardinal Peter Turkson, a među kojima je bilo predstavnikā ustanovā Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, kršćanskih Crkvi, posebno Ekumenskoga vijeća Crkvi, kao i drugih religija. U napisanom tekstu papa Franjo je istaknuo kako dostojanstvo svih ljudi, bitno jedinstvo ljudskoga roda i poziv da žive kao braća, imaju potvrdu i još više jačaju u onoj mjeri u kojoj se prihvaća Radosna vijest da je Krist sve nas okupio i spasio. Pritom je Sveti Otac naveo riječi iz Poslanice svetoga Pavla Galaćanima: Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi [… smo] Jedan u Kristu Isusu!“

Kršćanin služi Kristu koji je odbačen u braći strancima

Za kršćanina, dakle, druga osoba nije samo biće koje treba poštovati zbog njezina urođenoga dostojanstva, nego je iznad svega brat ili sestra koje treba voljeti – istaknuo je Papa te objasnio – U Kristu se snošljivost pretvara u bratsku ljubav, u nježnost i djelatnu solidarnost. To vrijedi ponajviše u odnosu na najmanju braću, kao što su tuđinci, stranci, s kojima se sâm Isus poistovjetio.

Doista, – nastavio je Papa – biti kršćanin poziv je na hod protiv struje, na prepoznavanje, prihvaćanje i služenje samom Kristu odbačenomu u braći. Zbog toga se nadam – napomenuo je papa Franjo podsjećajući na brojne, već ostvarene, izraze blizine, prihvata i integracije očitovane strancima – da će iz ovog susreta proizići brojne druge inicijative suradnje, kako bismo mogli zajednički izgraditi pravednija i solidarnija društva.

Ponovno pojavljivanje prezira prema drugačijemu

Riječ je o inicijativama koje su doista potrebne danas, u vremenu – kako je istaknuo Papa – u kojemu se čini da ponovno oživljuju, i da se šire, osjećaji koji su mnogima izgledali nadvladani, a to su osjećaji sumnje, bojazni, prezira, pa čak i mržnje prema pojedincima ili skupinama koje se smatra drugačijima zbog njihove etničke, nacionalne ili vjerske pripadnosti, te se zbog toga smatra da nisu dovoljno dostojni za potpuno sudjelovanje u životu društva – napomenuo je Sveti Otac.

Kada političari instrumentaliziraju strah

To su osjećaji – objasnio je Papa – koji prečesto potiču pravo iskazivanje nesnošljivosti, diskriminacije ili isključivanja. A događa se i to da političari popuste napasti instrumentaliziranja straha ili objektivnih teškoća nekih skupina ljudi, te pribjegavaju neostvarivim obećanjima u svrhu kratkovidnih izbornih interesa.

Poziv za obitelj, odgojitelje, komunikatore i vjerske vođe

Da bi se promicalo poštovanje dostojanstva svake osobe, Papa poziva na zauzimanje najprije obitelj, u kojoj se – kako je istaknuo – od najnježnije dobi uče vrijednosti dijeljenja, prihvata, bratstva i solidarnosti. Zatim pedagoge i odgojitelje, kako bi poučili poštovanju svakog ljudskog bića, te djelatnike u društvenim komunikacijama, kako bi podupirali kulturu susreta i otvaranje prema drugomu, i to u uzajamnom poštovanju različitosti. I na kraju vođe svih religija, koje papa Franjo poziva da među svojim vjernicima šire etička načela i vrijednosti koje je Bog urezao u srce čovjeka, kao što je svetost ljudskoga života, poštovanje dostojanstva svake osobe, ljubav, bratstvo koje ide dalje od snošljivosti, te solidarnost.

Nepovjerenje prema strancu podupire iskorištavanje

Sveti se Otac potom oštrim riječima osvrnuo na one koji izvlače ekonomsku korist iz ozračja nepovjerenja prema strancu, u kojemu neregularnost ili nelegalnost boravka potiče i podupire sustav nesigurnosti i iskorištavanja, i to katkada na takvoj razini da dolazi do pravih oblika ropstva. Ti bi ljudi trebali napraviti duboki ispit savjesti, jer će jednoga dana morati odgovarati pred Bogom za svoje odluke i djela – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: