HomevestiPapa Franjo Urbi et orbi na svetkovinu Rođenja Gospodinova

Papa Franjo Urbi et orbi na svetkovinu Rođenja Gospodinova

U Betlehemu, od Djevice Marije, rodio se Isus. Nije se rodio ljudskom voljom, nego kao dar ljubavi Boga Oca koji je „tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni” – rekao je danas papa Franjo obraćajući se sa središnje lože Bazilike svetoga Petra u Vatikanu u svom govoru „URBI ET ORBI“ i nastavio – taj događaj obnavlja se danas u Crkvi, hodočasnici kroz vremena. Vjera kršćanskog naroda ponovo proživljava u božićnoj liturgiji otajstvo Boga koji dolazi, koji prima na se naše smrtno tijelo, koji postaje malen i siromašan da bi nas spasio. To nas ispunja ganućem, jer prevelika je nježnost našeg Oca.

Prvi koji su vidjeli poniznu slavu Spasitelja nakon Marije i Josipa bili su betlehemski pastiri – rekao je Papa i podsjetio – prepoznali su znak koji su im anđeli navijestili i poklonili se Djetetu. Ti skromni, ali budni ljudi primjer su vjernicima svih vremena koji se pred Isusovim otajstvom ne sablažnjavaju zbog njegovog siromaštva, nego poput Marije imaju povjerenja u Božju riječ i kontempliraju Njegovu slavu jednostavnim očima. Pred otajstvom utjelovljene Riječi kršćani posvuda ispovijedaju riječima evanđelista Ivana: „I mi smo promatrali slavu njegovu, slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine“.

Danas, kada se nad svijetom nadvijaju vjetrovi rata i kada je određeni model razvoja već zastario i izaziva propadanje svega što je ljudsko, društveno i vezano uz okoliš – naglasio je Sveti Otac – Božić nas poziva da se vratimo znaku Djeteta, da ga prepoznamo na licima djece, osobito onih za koje, kao i za Isusa, “nema mjesta”.

Vidimo Isusa na licima djece Bliskog istoka, koja i dalje pate od zaoštravanja napetosti između Izraelaca i Palestinaca – rekao je papa Franjo i istaknuo – na ovaj slavljenički dan molimo Gospodina za mir u Jeruzalemu i u čitavoj Svetoj Zemlji; molimo da među suprotstavljenim stranama prevlada volja da se ponovo okrenu dijalogu kako bi se konačno moglo doći do sporazuma koji omogućava miran suživot dviju država u okviru međusobno dogovorenih i međunarodno priznatih granica. Gospodin neka pomogne naporima onih u međunarodnoj zajednici koje pokreće dobra volja da pomognu toj napaćenoj zemlji pronaći, unatoč teškim preprekama, sklad, pravdu i sigurnost koje već dugo vremena čeka.

Vidimo Isusa na licima sirijske djece koja su još uvijek obilježena ratom koji je ovih godina zemlju natopio krvlju – rekao je Papa i zaželio – neka ljubljena Sirija ponovo i konačno ostvari poštivanje dostojanstva svake osobe preko zajedničke zauzetosti za izgradnju društvenog tkiva neovisno o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti. Vidimo Isusa u djeci Iraka – nastavio je Sveti Otac – koji je još uvijek ranjen i podijeljen neprijateljstvima koja su ga posljednjih petnaest godina pogađala i u djeci Jemena gdje je u tijeku sukob uglavnom zaboravljen, ali s dubokim humanitarnim posljedicama za stanovništvo koje pati od gladi i širenja bolesti. Vidimo Isusa u afričkoj djeci – dodao je papa Franjo – posebno  u onoj koja trpi u Južnom Sudanu, Somaliji, Burundiju, Demokratskoj Republici Kongo, Srednjoafričkoj Republici i Nigeriji.

Vidimo Isusa u djeci čitavog svijeta – rekao je Papa – gdje su mir i sigurnost ugroženi opasnošću od napetosti i novih sukoba. Molimo da se na Korejskom poluotoku prevladaju suprotna stajališta i poveća uzajamno povjerenje u korist cijeloga svijeta. Djetetu Isusu povjeravamo Venezuelu kako bi različite sastavnice društva ponovo mogle nastaviti u miru pregovarati za dobrobit čitavog ljubljenog venezuelanskog naroda – rekao je Sveti Otac i nastavio – vidimo Isusa u djeci koja zajedno sa svojim obiteljima trpe zbog nasilnih sukoba u Ukrajini i zbog njihovih teških humanitarnih posljedica te molimo Gospodina da što prije udjeli mir toj dragoj zemlji.

Vidimo Isusa u djeci čiji roditelji nemaju posao i muče se kako bi svojoj djeci dali sigurnu i mirnu budućnost – rekao je papa Franjo i naglasio – i u onima kojima je ukradeno djetinjstvo jer su odmalena bili prisiljeni raditi ili su bili unovačeni kao beskrupulozni vojnici plaćenici. Vidimo Isusa u brojnoj djeci koja su prisiljena napustiti svoje zemlje, putovati sama u nehumanim uvjetima, koja su lak plijen za trgovce ljudima – rekao je Papa i istaknuo – u njihovim očima vidimo dramu mnogih prisilnih migranata koji su svoje živote izložili opasnosti suočavajući se s iscrpljujućim putovanjima koja ponekad završavaju u tragediji.

Ponovo vidim Isusa – dodao je Sveti Otac – u djeci koju sam susreo tijekom svojeg zadnjeg putovanja u Mijanmar i Bangladeš i nadam se da međunarodna zajednica neće prestati raditi kako bi dostojanstvo manjina koje su prisutne u tim krajevima bilo na odgovarajući način zaštićeno. Isus dobro poznaje bol zbog „ne biti prihvaćen“ i muku zbog „ne imati gdje glavu nasloniti“ – rekao je papa Franjo i potaknuo – neka naša srca ne budu zatvorena kao što su bile betlehemske kuće.

I nama je dan znak Božića – “dijete povijeno u pelene…” – rekao je Papa i na kraju svog govora pozvao – poput Djevice Marije i svetog Josipa, poput betlehemskih pastira, prihvatimo u Djetetu Isusu ljubav Boga koji je za nas postao čovjekom i zauzmimo se da, uz pomoć njegove milosti, učinimo naš svijet ljudskijim, dostojnijim djece, sada i u budućnosti.

Vama, draga braćo i sestre, koji ste došli na ovaj Trg sa svih strana svijeta i koji nas u različitim zemljama pratite preko radija, televizije i drugih sredstava priopćivanja – zaključio je Sveti Otac nakon svojeg govora „URBI ET ORBI“ – upućujem svoje srdačne čestitke. Neka rođenje Krista Spasitelja obnovi srca, potakne želju za izgradnjom bratske i solidarne budućnosti, neka svima donese radost i nadu. Sretan Božić!

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: