HomevestiPapa Franjo: Zajedništvo je prijeko potrebno u Crkvi i u svijetu

Papa Franjo: Zajedništvo je prijeko potrebno u Crkvi i u svijetu

Danas nam je snažno potrebno zajedništvo, i u Crkvi i u svijetu – rekao je papa Franjo sudionicima međunarodne skupštine Konfederacije Apostolske unije klera, na kojoj se razmatra uloga pastirâ u partikularnoj Crkvi.

Biskupijska je duhovnost – istaknuo je Papa – duhovnost zajedništva na način zajedništva Presvetoga Trojstva. A kako je govorio sveti Ivan Pavao II., veliki je izazov XXI. stoljeća učiniti Crkvu domom i školom zajedništva, promičući duhovnost zajedništva. To je moguće zahvaljujući obraćenju Kristu, prilagodljivom otvaranju djelovanju Duha i prihvaćanju braće. Odnosno, trebamo postati sveti.

Danas su, kao i u prošlosti, sveci najdjelotvorniji evangelizatori, a svi su kršteni pozvani težiti najvišoj mjeri kršćanskoga života, a to je svetost – napomenuo je Papa te istaknuo – Tim više se to odnosi na svećenike. Mislim na svjetovnost, – dodao je – na napast duhovne svjetovnosti koja je često skrivena u krutosti; jedna potiče drugu, kao da su polusestre, jedna zove drugu.

Pastiri su pozvani – kako je rekao Papa – odjenuti pregaču za služenje, sagnuti se nad život svojih zajednica, shvatiti ga i živjeti radostî i bolî, očekivanjâ i nade Božjega naroda. Bitno je da svećenici njeguju ‘međusobne bratske odnose’, sudjelujući u pastoralnom hodu njihove biskupijske Crkve, u događajima, projektima i inicijativama koje djelotvorno tumače programatske korake u jedinstvu s biskupom. Prijeko potrebno uporište je – prema Papinim riječima – pastoralni plan biskupije, kojemu valja dati prednost pred programima udrugâ, pokretâ i bilo koje posebne skupine.

To pastoralno jedinstvo, sviju oko biskupa, uspostavit će jedinstvo u Crkvi. Tužno je kada u nekom prezbiteriju vidimo da to jedinstvo zapravo ne postoji, da je prividno. Tamo prevladava ogovaranje koje uništava biskupiju, kvari jedinstvo svećenika, njihovo uzajamno i ono s biskupom – istaknuo je papa Franjo.

Braćo svećenici, u drugima uvijek vidimo ružne stvari, oči su uvijek spremne vidjeti ružne stvari, ali molim vas, ne dopustite ogovaranje – potaknuo je Papa. Ako vidim ružne stvari, molit ću, ili ću razgovarati kao s bratom. Neću biti „terorist“, jer ogovaranje je terorizam. Ogovaranje je kao da baciš bombu; uništit ću drugoga i mirno otići – napomenuo je Papa te istaknuo – ogovaranje je moljac koji nagriza tkivo Crkve, biskupijske Crkve, i jedinstva među svima nama.

Na kraju je Sveti Otac pozvao nazočne da budu pozorni na život cijele Crkve. Služenje vlastitoj partikularnoj Crkvi valja obavljati u poslušnosti Duhu Svetomu i svom biskupu, u suradnji s drugim svećenicima, ali u svijesti da smo dio opće Crkve koja prelazi granice vlastite biskupije i vlastite zemlje – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: