HomevestiPapa Istočnim Crkvama: Pronaći putove prema punom jedinstvu

Papa Istočnim Crkvama: Pronaći putove prema punom jedinstvu

Na slici: Papa Franjo sa sudionicima sastanka Društva za kanonsko pravo Istočnih Crkvi; Vatikan, 19. septembra 2019.   (ANSA)

Sadašnji teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve traži zajedničko shvaćanje primata i sinodalnosti u službi jedinstva Crkve. Istaknuo je to papa Franjo primivši u audijenciju sudionike skupa koji je organiziralo Društvo za pravo Istočnih Crkvi povodom 50. obljetnice njegova osnutka

Rad Društva za kanonsko pravo Istočnih Crkvi, u kojemu se okupljaju stručnjaci različitih Crkvi, Istočnih katoličkih, pravoslavnih i Istočnih pravoslavnih, velika je pomoć u ekumenskom dijalogu – istaknuo je papa Franjo susrevši se danas prijepodne s oko 80 sudionika skupa koji je organizirala spomenuta udruga, povodom 50. obljetnice njezina ustanovljenja. Koliko toga možemo naučiti jedni od drugih, na svim područjima crkvenoga života; od teologije do duhovnoga i liturgijskoga života, pa do pastoralnoga djelovanja, ali i na području kanonskoga prava – istaknuo je Papa zadržavši se upravo na tomu koliko je kanonsko pravo prijeko potrebno ekumenskom dijalogu koji ga pak obogaćuje.

Papa se u pozdravu osvrnuo na temu skupa, održanoga na Papinskom Istočnom institutu, koja glasi „Pedeset godina susreta među Istočnim Crkvama – kako kanonsko pravo pridonosi ekumenskom dijalogu“. Upravo kako bi objasnio tu važnost, Papa je dao primjer sinodalnosti. S jedne se strane, naime, može učiti od sinodalnoga iskustva drugih tradicija, posebno Istočnih Crkvi, a s druge je strane način na koji Crkva živi sinodalnost važan za njezine odnose s drugim kršćanima. Riječ je o „ekumenskom izazovu“ – istaknuo je Papa.

Zauzimanje u izgradnji sinodalne Crkve puno je ekumenskih obilježja – kazao je papa Franjo podsjećajući na govor koji je održao povodom 50. obljetnice ustanovljenja Biskupske sinode, 2015. godine. Temeljeći se na zajedničkoj kanonskoj baštini prvoga tisućljeća, sadašnji teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve traži zajedničko shvaćanje primata i sinodalnosti, i njihovih međuodnosa, u službi jedinstva Crkve.

Dragi prijatelji, i vaše proučavanje ima sinodalnu dimenziju; hodite zajedno i, u uzajamnom slušanju, uspoređujete svoje tradicije i iskustva kako biste pronašli putove prema punom zajedništvu… Zahvalan sam vam za vaš rad koji će, siguran sam, biti velika pomoć u razvoju kanonskoga prava, i ponajviše kako bismo se sve više približili ostvarenju Gospodinove molitve: „Da svi budu jedno, (…) kako bi svijet povjerovao“ – rekao je Papa koji je od samoga početka govora isticao važnost kanonskoga prava u ekumenskom dijalogu, tumačeći da su brojni dijalozi koje Katolička Crkva vodi posebno s Pravoslavnom Crkvom i Istočnim pravoslavnim Crkvama, ekleziološkoga obilježja, te stoga imaju i kanonsku dimenziju.

Društvo za kanonsko pravo Istočnih Crkvi ustanovio je, 1969. godine, ubrzo nakon Drugoga vatikanskog sabora, pater Ivan Žužek, koji je radio na Kanonskom kodeksu Istočnih Crkvi, a njime danas predsjeda Astrid Kaptijn, teologinja i profesorica kanonskoga prava. Skup koji se ovih dana održavao u Rimu papi Franji je pružio radost – kako je rekao – da ponovno zagrli svojega dragog brata, patrijarha Bartolomeja, prvoga dopredsjednika društva, s kojim se susreo u utorak, u Domu svete Marte.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: