HomevestiPapa: Kao stanovnici svijeta, svi smo odgovorni za njegovu budućnost

Papa: Kao stanovnici svijeta, svi smo odgovorni za njegovu budućnost

Na slici: Papa Franjo i izaslanstvo nacionalnog vijeća Kneževine Monako  (Vatican Media)

Na humanitarnom polju Kneževina Monako mnogo čini u suradnji s Katoličkom Crkvom

U vrijeme rastućeg nepovjerenja i sebičnosti, a ponekad i odbacivanja, hitno je potrebno povezivati ljude i zemlje kako bi se u svakomu povećavao radostan osjećaj vlastite odgovornosti kao stanovnika svijeta, građanina i sudionika budućnosti – rekao je papa Franjo primivši ovih dana, u audijenciju 24 zastupnika nacionalnog vijeća Kneževine Monako, jednodomnog Parlamenta male države koja se nalazi na Mediteranu.

Parlamentarci Monaka, zajedno s biskupom Bernardom Cesarom Augustinom Barsijem, na studijskom su putovanju da bi – kako je rekao Papa – na susretima o temama koje vas zanimaju i zbog kojih je naša zauzetost zajednička, upoznali posao koji radi Sveta Stolica. Pritom je spomenuo nekoliko tema kojih se dotaknuo u poruci za ovogodišnji ‘Svjetski dan mira’, počevši od potrebe za dobrom politikom koja je služenje ljudskoj zajednici, ukoliko je temeljno sredstvo za izgradnju građanskog društva i čovjekovih djela.

Sveti Otac je zatim zastupnike kneževine ohrabrio da rade za zajedničko dobro zajedno i bez stanke. Neka u vašem srcu uvijek bude promicanje budućnosti svakog građanina, u poštovanju temeljnih vrijednosti koje su dostojanstvo osobe i svakog ljudskog života, kao i u poštovanju ustanova kneževine – rekao je Papa.

Monako i glavni grad Montecarlo imaju dugu tradiciju brige za okoliš, osobito kroz Fondaciju Albert II. iz Monaka – podsjetio je papa Franjo i istaknuo – Novi izazov s kojim se treba suočiti je globalno klimatsko zatopljenje i njegove posljedice koje dovode u opasnost one koji žive u siromašnim prilikama i krajevima. Na humanitarnom planu, osim u suradnji s nevladinim humanitarnim organizacijama, kneževina mnogo čini također u suradnji s Katoličkom Crkvom i drugim kršćanskim vjeroispovijestima kako bi pomogla u teškoćama svih vrsta.

Važna je i javna pomoć za razvoj koju kneževina daje različitim projektima u nerazvijenim zemljama u obliku potpore obiteljima, obrazovanju, zdravstvu i na društveno-ekonomskom polju – rekao je Papa i istaknuo – Uspostavili ste i pet probnih programa koji pokazuju vašu velikodušnost i sposobnost da djelujete suočavajući se s novim izazovima. Iskreno se nadam da će osim konkretne i potrebne pomoći koju dajete, svaki pothvat biti kao kvasac nade kako bi stvorio povjerenje u budućnost i u drugoga, tko god on bio.

Naša je odgovornost velika, osobito prema mladima kako bi oni u nama našli odrasle ljude koji im pružaju povjerenje i ohrabrenje da bi se mogli zajedno zauzeti u služenju zajedničkom dobru zemlje i cijeloga svijeta. U vrijeme rastućeg nepovjerenja i sebičnosti, ponekad i odbacivanja, hitno je potrebno povezivati ljude i zemlje kako bi u svakomu rastao radostan osjećaj vlastite odgovornosti kao stanovnika svijeta, građanina i sudionika budućnosti – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: