HomevestiPapa: Međureligijski je dijalog odgovor na brojna zla u svijetu

Papa: Međureligijski je dijalog odgovor na brojna zla u svijetu

Na slici: Papa Franjo sa sudionicima susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu; Vatikan, 18. novembra 2019.  (ANSA)

Primivši u audijenciju sudionike susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu, koji je organizirao Argentinski institut za međureligijski dijalog, papa Franjo je istaknuo da dijalog među religijama nije znak slabosti nego prigoda za djelotvorne odgovore na ratove, bijedu i nasilje

U današnjem nesigurnom svijetu dijalog među religijama nije znak slabosti, jer vjernici su čimbenik mira za ljudska društva – istaknuo je papa Franjo primivši u Vatikanu sudionike susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koji su u februaru ove godine u Abu Dhabiju potpisali Papa i veliki imam Al-Azhara, Ahmad Al-Tayyeb. Susret je organizirao Argentinski institut za međureligijski dijalog. Papa je pritom napomenuo da se pred onima koji nepravedno optužuju religije za poticanje mržnje te da su uzrok nasilja, odgovor nalazi u ponovnom isticanju da je integralizam kuga, imajući u vidu da sve religije u svojoj unutrašnjosti imaju skupinu integralista.

 

Pročitati i razumjeti

Papa je istaknuo da je vrlo važno da se taj tekst, – kako je rekao – „univerzalnoga obilježja“,  proširi i na američkom kontinentu. Posebnost i osjetljivost različitih zemalja i kontinenata – dodao je – mogu doista pridonijeti detaljnom čitanju dokumenta, i njegovom boljem i djelotvornijem razumijevanju. Podsjetio je također da je na međureligijskom susretu održanom tijekom njegova apostolskog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, istaknuo da u današnjim prilikama religijama nema alternative; ili ćemo zajedno graditi sutrašnjicu, ili neće biti budućnosti – istaknuo je u memorijalnom centru Founder’s Memorial u Abu Dhabiju.

Danas je pak napomenuo da su vjerske tradicije potrebni izvori nadahnuća za promicanje kulture susreta, u skladu s dijalogom Boga s ljudima. Bitna je međureligijska suradnja – dodao je – utemeljena na promicanju iskrenoga i smjernoga dijaloga usmjerenoga prema jedinstvu bez miješanja, zadržavajući vlastiti identitet.

Papa misli na jedinstvo koje ide dalje od pukoga političkog pakta; u tom se smislu prisjetio razmišljanja jednoga – kako je rekao – vrlo mudroga europskog političara koji je, osvrćući se na Dokument o ljudskom bratstvu spomenuo Konferenciju na Jalti, u vrijeme Drugoga svjetskog rata, te primijetio da dokument iz Abu Dhabija uspostavlja bratstvo, nadilazeći i političke saveze. U međuvremenu je, međutim, potrebno učiniti sve što je moguće na političkoj razini, jer je i to važno.

 

Kultura dijaloga

Svijet stalno promatra vjernike da bi vidio kakvo je naše ponašanje u odnosu na naš zajednički dom i ljudska prava, u suradnji također s muškarcima i ženama koji ne vjeruju, kako bismo dali učinkovite odgovore na brojne probleme našega svijeta – rekao je Papa te spomenuo rat i glad, bijedu koja pogađa milijune ljudi, krizu okoliša, nasilje, korupciju i moralnu degradaciju, krizu obitelji, gospodarstva, te ponajviše nedostatak nade.

Danas je riječ o tomu da treba promijeniti ponašanja koja su u prošlosti dovela do takozvanih vjerskih ratova – dodao je te spomenuo Noć svetoga Bartolomeja, misleći na krvoproliće pobornikā reformacije, počinjenoga u kolovozu 1572. godine u Parizu. Dokument o ljudskom bratstvu poziva nas da usvojimo „kulturu dijaloga“ kao put koji trebamo prijeći, zajedničku suradnju kao ponašanje, te uzajamno poznavanje kao metodu i kriterij djelovanja. Samo se tako može tvrditi – napomenuo je Papa – da religije nisu zatvoreni sustav koji se ne može promijeniti, nego su, s vlastitim identitetom „u hodu“.

 

Međunarodna zajednica

Bratstvo je slojevita ljudska stvarnost kojoj su potrebne pozornost i obzirnost – dodao je te potaknuo na promicanje poruke bratstva u cijeloj međunarodnoj zajednici, prelazeći s jednostavne tolerancije na pravi miran zajednički život. Pritom trebamo brinuti jedni o drugima, njegujući bratstvo koje nije teoretsko nego istinsko, čineći to da prevlada uključivanje umjesto prepreka podjela – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: