HomevestiPapa mladima Madagaskara: Bog vas poziva da budete graditelji budućnosti

Papa mladima Madagaskara: Bog vas poziva da budete graditelji budućnosti

Na slici: Papa Franjo s mladima na molitvenom bdijenju u Madagaskaru  (Vatican Media)

Po vama budućnost ulazi u Madagaskar i u Crkvu – rekao je papa Franjo pred 100.000 mladih Madaskaraca tijekom molitvenog bdijenja na periferiji Antananariva. Upozorio ih je da se nikada ne izoliraju, da nikada ne vjeruju glasovima koji ih žele uspavati i ušutkati, te da se u Isusovoj prisutnosti uvijek otvaraju novi vidici.

Bog vas poziva da budete graditelji budućnosti – rekao je papa Franjo jučer na molitvenom bdijenju s mladima, na periferiji Antananariva, u Madagaskaru. Bog ne sudi, ne nadjenjuje nadimke, ne osuđuje nas jer smo pogriješili put, uvijek nas podsjeća koliko smo dragocjeni u Njegovim očima. Iz iskustva svi znamo da je moguće izgubiti se i trčati za obmanama koje nam obećavaju neposrednu i blještavu radost. Kada smo mladi te nas obmane zavode obećanjima koja nas umrtvljuju i zatvaraju u krug bez izlaza, pun gorčine.

Gospodin ne želi da trčimo za iluzijama, nego nas želi preobraziti u učenike misionare – rekao je Papa i napomenuo – Traži da se ne bojimo zaprljati ruke, nadvladavajući bezvoljnost i nalazeći kršćanske odgovore na svakodnevne probleme. Traži da imamo povjerenja u svoje sposobnosti, da ne budemo nepokretni, da se ne žalimo, nego da djelujemo kako bismo rasli u prijateljstvu s Kristom. Po vama budućnost ulazi u Madagaskar i u Crkvu. Gospodin vas poziva da budete graditelji budućnosti!

Međutim, važno je da nikada ne idete sami, jer Bog ne želi „avanturiste samotnjake“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Izolacija je jedna od najgorih napasti u koju možemo pasti. Sami ne možemo biti učenici misionari. Trebaju nam drugi kako bismo živjeli i međusobno dijelili ljubav i povjerenje koje nam Gospodin daje. Osobni susret s Isusom nezamjenjiv je, ali ne na samotnjački način, nego u zajednici. Svatko može učiniti velike stvari, no zajedno možemo sanjati i zauzeti se za nezamislive stvari. Na kraju, papa Franjo je ohrabrio obiteljske veze bratstva i solidarnosti, te život u zajednici. Potaknuo je mlade da kažu svoj DA, kao što je rekla Marija, kako bi mogli primiti svjetlo nade i učiniti Madagaskar još više zemljom kakvu je Gospodin sanjao. Potrebni su nam oni koji su spremni riskirati, staviti sve na kocku, nemati nikakve sigurnosti osim one da su nosioci obećanja. Madagaskaru i svakome od vas želimo da se ne ugasi svjetlo nade! – zaključio je Papa. Bdijenje je završilo plesom i molitvom, te posebno prikazanjem mladih Djevici Mariji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: