HomevestiPapa mladima na Siciliji: Sanjajte i živite kulturu nade, radosti i prihvata

Papa mladima na Siciliji: Sanjajte i živite kulturu nade, radosti i prihvata

Na slici: Papa Franjo s mladima u Palermu; 15. septembra 2018.  (AFP or licensors)

Na kraju apostolskoga pohoda Siciliji papa Franjo se u Palermu susreo s mladima te potičući ih da sanjaju kulturu nade, radosti i prihvata, istaknuo da sami trebaju graditi svoju budućnost

Budite graditelji budućnosti koji polaze od velikih snova i projekata, od drugih, a ne od vlastitih trenutnih potreba, jer prihvat, integracija i solidarnost prema drugomu nisu dobre namjere pristojnih ljudi, nego obilježje kršćanina – rekao je papa Franjo susrevši se u Palermu s oko 5000 mladih iz cijele Sicilije, u završnom dijelu njegova apostolskoga pohoda tom otoku.

Kako slušati Gospodinov glas?

Sveti ih je Otac prije svega potaknuo da se pokrenu, jer – kako je rekao – Gospodina se ne sluša sjedeći u naslonjaču. Rekao je to odgovarajući na pitanje jednoga mladića kako slušati Gospodinov glas i doći do odgovora. Božja riječ nije statična – objasnio je Papa – stoga ako si nepokretan ne možeš ju čuti. Boga se otkriva hodajući. Gospodin govori onomu tko traži; tko traži, hoda. Uvijek je dobro istraživati; naprotiv, osjećati da ste ostvarili sve svoje težnje, posebice za vas, tragično je – primijetio je Papa.

I Isus nam daje savjet za slušanje Gospodinova glasa: „Tražite i naći ćete“ (Lk 11,9). Ali, gdje trebamo tražiti? – upitao je Papa te odmah dodao – Ne na mobitelu. Gospodinovi pozivi tamo ne stižu. Ne na televiziji, na kojoj Gospodin ne posjeduje nijedan kanal. Ne ni u bučnoj glazbi ili drogi koja ošamućuje; tamo je veza s nebom prekinuta. Gospodina ne valja tražiti ni pred ogledalom pred kojim ste sami i mogli biste biti razočarani time kakvi ste.

Valja se pokrenuti! Bojiš se da ćeš se osramotiti? – upitao je Papa te kazao – Nema veze, svejedno to učini. Svi smo to više puta iskusili. Nije životna tragedija ako se osramotimo. Životna je tragedija ako ništa ne poduzmemo, i ne darujemo život, to je tragedija! Bolje je ostvarivati lijepe snove uz pokoju blamažu, nego postati penzioneri mirnoga života. Bolje je biti dobri idealisti nego lijeni realisti. U velikim ćeš snovima pronaći mnogo Gospodinovih riječi koje ti nešto govore – istaknuo je papa Franjo te dodao – I činite nešto za druge, nemojte se okretati sebi.

Kršćanin koji nije solidaran, nije kršćanin

Odgovarajući pak na pitanje što za kršćanina znače prihvat i ljudsko dostojanstvo, Sveti je Otac istaknuo da je narod na Siciliji narod susreta kulturā i ljudī. Nije riječ samo o lijepoj kulturnoj tradiciji – kazao je – nego je to poruka vjere. Vaš će poziv sigurno biti da budete muškarci i žene susreta. Susretati i uspostavljati susrete; podupirati susrete, jer današnji je svijet, svijet ratova i sukoba. Vi ste narod s važnim identitetom i trebate biti otvoreni svim narodima koji vam dolaze. Zauzimanje u integraciji, prihvatu, poštovanju dostojanstva drugih, solidarnost, za nas nisu dobre namjere pristojnih ljudi, nego obilježja kršćanina. Kršćanin koji nije solidaran, nije kršćanin – istaknuo je papa Franjo.

Graditi budućnost prljajući ruke

Vi trebate biti graditelji budućnosti; budućnost je u vašim rukama! Dobro razmislite o tomu: budućnost je u vašim rukama! – ponovio je Papa te dodao – Ne  možeš uzeti mobitel i pozvati neko poduzeće koje će ti pripremiti budućnost; moraš to sam učiniti, svojim rukama, svojim srcem, svojom ljubavlju, svojim sklonostima, svojim snovima. Ali, zajedno s drugima – napomenuo je Papa – Gostoljubivo i u služenju drugima.

Potrebni su muškarci i žene koje prokazuju nepoštenje

Napomenuvši potom da su nam potrebni istinski muškarci i žene koji prokazuju nepoštenje i iskorištavanje, Papa je potaknuo mlade da se ne boje prijaviti i prekoriti. Trebaju nam muškarci i žene koji čine ono što kažu, jer – objasnio je – život je i nagodba, borba, prokazivanje, diskusija, ulaganje života za ideale, snovi.

Pozvani biti svanuće nade

Posljednje je pitanje postavila 22-godišnja djevojka, a zanimalo ju je kako živjeti mladost u njihovoj zemlji. Drago mi je reći da ste pozvani biti svanuće nade – rekao je Papa. Nada će osvanuti u Palermu, na Siciliji, u Italiji i u Crkvi počevši od vas. Vi imate u srcu i u rukama mogućnost za rađanje nade i njezin rast. Ne smijete popustiti logici neiskupljivosti – rekao je Papa te dodao – primjerice, ‘to nije dobro, to neće ništa promijeniti, sve je izgubljeno… To je iskvarena logika, to je pesimizam – upozorio je Papa.

Tražite korijene i živite pripadnost

Na kraju je Sveti Otac postavio pitanje mladima: ‘U ovo vrijeme krize, imate li korijene? Neka svatko u svom srcu odgovori na pitanje: Koji su moji korijeni? Jesam li mlada osoba s korijenima, ili sam već iskorijenjen? Korijene susrećeš u kulturi, u dijalogu s drugima, ali ponajviše razgovarajući sa starijim osobama. One vam mogu dati korijene. Nada se ne može stvarati bez korijena – napomenuo je Papa te potaknuo mlade da traže svoje korijene.

Kultura nade i radosti

U vrijeme krize trebamo sanjati – kazao je potom Papa – trebamo se uputiti, trebamo služiti drugima, trebamo biti gostoljubivi, trebamo biti mladi susreta, mladi s nadom u rukama, s budućnošću u rukama, i trebamo biti mladi koji iz korijena crpe sposobnost kako bi učinili da nada procvjeta u budućnosti. Sanjajmo i živimo kulturu nade, kulturu radosti, kulturu pripadanja nekom narodu, obitelji, kulturu koja zna uzimati iz korijena snagu za cvjetanje i davanje ploda.

Papina molitva za mlade

Prije nego što je napustio Trg Politeama u Palermu, na kojemu se susreo s mladima, Papa je upravio Gospodinu molitvu za mlade. Gospodine, pogledaj te mlade. Ti znaš da imaju volje ići naprijed i svijet učiniti boljim. Gospodine, učini ih tražiteljima dobra i sreće; učini ih djelatnima u hodu i u susretu s drugima; učini ih odvažnima u služenju; učini ih poniznima u traženju korijenā i djelovanju kako bi dali ploda, imali identitet i pripadnost. Gospodine, prati sve ove mlade na putu i sve ih blagoslovi – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: