HomevestiPapa: Mladost ne znači pasivnost nego postizanje važnih ciljeva

Papa: Mladost ne znači pasivnost nego postizanje važnih ciljeva

Na slic: Učenici školskoga centra Barbarigo iz Padove na audijenciji kod pape Franje; Vatikan, 23. marta 2019.  (Vatican Media)

Papa Franjo je u subotu u Dvorani Pavla VI., u Vatikanu, primio učenike biskupijskoga školskog centra “Gregorio Barbarigo” iz Padove, te u otvorenom dijalogu odgovarao na njihova pitanja. Sve ih je pozvao da ne pristaju na kompromise i osrednjost, nego da se stave u službu drugima, i to hrabro i zanosno

Riskirajte u životu, nemojte biti „mladi s kauča“; mladost nije pasivnost nego snažno nastojanje oko postizanja važnih ciljeva – tim se poticajom papa Franjo obratio učenicima biskupijskog školskog centra Gregorio Barbarigo iz Padove, koje je danas primio u audijenciju. U radosnom i spontanom raspoloženju, Papa je odgovorio na nekoliko njihovih pitanja.

 

Mladost ne znači pasivnost

Prva se Papi obratila Sofia, učenica sedmoga razreda osnovne škole, i upitala ga u koga se može doista pouzdati u trenutcima izgubljenosti. Sveti joj je Otac savjetovao da se prije svega osloni na mladenački zanos, na sposobnost za radosno gledanje budućnosti, znajući također riskirati u životu. U mladosti učimo da u životu ništa nije besplatno – rekao je Papa. Moraš gledati ciljeve, doći do njih. Jedino je besplatna Božja ljubav, Božja milost. Besplatna je, jer će nas On uvijek voljeti. Ali, kako bismo napredovali potreban je svakodnevni napor.

Mladi stoga ne smiju provoditi život na kauču, odlazeći prerano „u mirovinu“, trebaju, naprotiv, odbaciti pasivnost i osrednjost. Trebaju ići naprijed ne zaboravljajući da je život stalni dijalog za koji je potreban razgovor s obitelji, s prijateljima, s odgojiteljima. Posebnu ulogu u tomu trebaju imati djed i baka koji – kako je rekao Papa – nisu dosadni, i mogu pomoći mladima da ne budu ‘razvodnjeni’. Trebate razgovarati s djedom i bakom, jer oni su korijeni – savjetovao im je Sveti Otac. Ako ne idete na svoje korijene bit ćete iskorijenjeni mladi. A kada nema korijena nema rasta, nema cvjetova, nema ploda. Trebate rasti, i to ukorijenjeni.

 

‘Ne’ kulturi smrti, šutnje i odbacivanja

Papa se potom osvrnuo na svjedočanstvo jednoga učenika o životu u toj školi u kojoj se razgovara i o važnim pitanjima o životu, i u kojoj se iskušava radost služenja drugima, te istaknuo da je to velika prednost, pohađati školu u kojoj se razgovara o smislu života, nastojeći promicati kulturu života. U ovom trenutku, u kojemu se vode brojni ratovi, živimo u kulturi smrti i kulturi šutnje, odnosno u zanemarivanju stvari koje prolaze, a to nije život, to je smrt.

Ili pak – dodao je Papa – u kulturi ravnodušja; kada kažemo: nije me briga što se tamo događa, ja gledam svoje stvari, svoje mogućnosti, svoj džep i ništa drugo. Konkretnost, – istaknuo je Sveti Otac – koja prolazi također pitanjem „koliko djece svake godine umre od gladi u ratnim područjima“, može se postići s tri odgojne dimenzije: govorom glave, odnosno izražavanjem ideja i razuma; govorom srca i govorom ruku.

 

Proroci i svjedoci nade

Maturant Giovanni upitao je kako shvatiti snove koje Bog ima o njemu. Prije svega kroz molitvu – odgovorio mu je papa Franjo te dodao – samo ako nije izgovorena poput papige, nego ako dolazi iz srca. Sve je nazočne učenike Sveti Otac potaknuo da ne donose „odluke iz laboratorija“, koje potiču gospodarski interesi, nego da se stave u službu drugih, te da obzor gledaju zanosno i odvažno, ne venući. Uvenuti su mladi oni koji svoju radost stavljaju u površne stvari u životu, i ne idu u dubinu, do važnih pitanja, zanosno. Život se, naime, igra sa zanosom – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: