HomevestiPapa otvorio sinodu za Amazoniju: Budite vjerni novosti Duha Svetoga neustrašivom mudrošću

Papa otvorio sinodu za Amazoniju: Budite vjerni novosti Duha Svetoga neustrašivom mudrošću

Na slici: Papa Franjo na misi prigodom otvaranja Biskupske sinode za Amazoniju  (Vatican Media)

Mnogi u Amazoniji nose teške križeve i očekuju nježnu ljubav Crkve – rekao je papa Franjo na misi prigodom otvaranja Biskupske sinode za Amazoniju i potaknuo pastire da zajedno hode s onima koji su položili svoj život u tim krajevima, obnavljajući oganj primljene ljubavi. Oganj podmetnut interesima koji uništavaju, kao što je to u Amazoniji, nije oganj evanđelja.

Primili smo dar da bismo bili dar – rekao je papa Franjo danas u propovijedi na misi prigodom otvaranja ‘Biskupske sinode za Amazoniju’. Osvrnuvši se na čitanja današnje liturgije, Papa je napomenuo da si ne smijemo prisvojiti taj dar i sebe staviti u središte, jer ćemo inače postati službenici, od dara ćemo napraviti službu i nestat će besplatnosti, te ćemo na taj način na kraju služiti sebi i služiti se Crkvom. Nismo tu radi neke koristi, nego radi služenja; besplatno smo primili i besplatno dajemo. Sva naša radost je u služenju, jer Bog je služio nama, učinivši se našim slugom.

Pozvani smo služiti, stavljajući u središte Božji dar, a da bismo bili vjerni tom pozivu i poslanju, sveti nas Pavao podsjeća da dar moramo oživjeti – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Dar koji smo primili je oganj, ljubav koja gori prema Bogu i braći. Oganj se ne može održati sam, ako sve ostane tako kako jest, ugušit će ga strahovi i brige. Ni na koji se način Crkva ne smije ograničiti na pastoral održavanja. Misionarska je revnost znak zrelosti kršćanske zajednice. Isus nije došao na zemlju donijeti povjetarac, nego vatru.

Duh Sveti, darivatelj darova, oganj je koji oživljava dar – rekao je papa Franjo i primijetio – Kao što kaže sveti Pavao, nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Razbor je krepost koja daje da u svakoj situaciji razlučujemo i prepoznajemo svoje istinsko dobro i biramo prikladna sredstva. Mudrost nije neodlučnost ili obrana, nego krepost pastira kako bi mudro služio, razlučivao i bio osjetljiv na novost Duha Svetoga. Oživjeti dar u ognju Duha Svetoga suprotno je od prepuštanja da stvari idu bez našeg zauzimanja. Neka Duh Sveti nadahne našu sinodu kako bi obnovila putove Crkve u Amazoniji, da se oganj poslanja ne ugasi.

Božji oganj je toplina koja privlači i okuplja na jedinstvo; podržava se međusobnim dijeljenjem, a ne traženjem koristi. Međutim, oganj koji proždire rasplamsava se promicanjem vlastitih ideja, svoje skupine i uništenjem različitosti kako bi se dopustilo sve i svašta. Evanđelju se ne služi snagom svijeta, nego Božjom snagom, ostajući uvijek u poniznoj ljubavi, vjerujući da je jedini način da se život zaista posjeduje izgubiti ga iz ljubavi – rekao je među ostalim Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: