HomevestiPapa: Posjedovanje i upotreba nuklearnog oružja nemoralni su

Papa: Posjedovanje i upotreba nuklearnog oružja nemoralni su

Na slici: Papa u Spomen parku u Hirošimi  (Vatican Media)

Upotreba nuklearne energije u ratne svrhe danas je više nego ikad zločin, ne samo protiv čovjeka i njegovog dostojanstva već i protiv svake moguće budućnosti u našem zajedničkom domu – upozorio je papa Franjo na Susretu za mir kod spomenika u Hirošimi, koji stoji na mjestu iznad kojega je 6. augusta 1945. godine eksplodirala atomska bomba

U ime svih žrtvi bombardiranja, nuklearnih pokusa i svih sukoba, iz srca zajedno podižemo vapaj: „Nikad više rata, nikad više tutnjave oružja, nikad više toliko patnje!“ Neka dođe mir u naše dane, u ovaj naš svijet – rekao je u nedjelju papa Franjo tijekom Susreta za mir u Spomen parku u Hirošimi, izgrađenom na mjestu iznad kojega je prije 74 godine eksplodirala nuklearna bomba koja je, zajedno s posljedicama naknadnog ionizirajućeg zračenja, odnijela više od 100.000 života.

 

Nikad više

Ne možemo dopustiti sadašnjim i novim generacijama da izgube sjećanje na ono što se dogodilo, sjećanje koje je jamstvo i poticaj za izgradnju pravednije i bratskije budućnosti; sjećanje koje se pronosi dalje kako bi probudilo savjest svih muškaraca i žena, posebno onih koji danas imaju posebnu ulogu u određivanju sudbine narodā – istaknuo je Sveti Otac i ponovio da je riječ o živom sjećanju koje pomaže iz generacije u generaciju reći „nikad više“.

 

Zločin protiv budućnosti

Ponizno bih želio biti glas onih čiji se glas ne čuje i koji s nemirom i tjeskobom gledaju na sve veće napetosti koje obilježavaju naše vrijeme, na neprihvatljive nejednakosti i nepravde koje prijete ljudskom suživotu, na ozbiljnu nesposobnost u brizi za naš zajednički dom te na kontinuiranu i grčevitu uporabu oružja, kao da bi ono moglo zajamčiti budućnost mira – kazao je Papa i dodao – S uvjerenjem želim ponoviti da je uporaba nuklearne energije u ratne svrhe danas više nego ikad zločin, ne samo protiv čovjeka i njegovog dostojanstva, već i protiv svake mogućnosti za budućnost u našem zajedničkom domu.

Upotreba nuklearne energije u ratne svrhe nemoralna je, baš kao što je i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno[…]. Za to će nam se suditi. Nove generacije postat će suci našega poraza ako smo govorili o miru, a nismo ga svojim postupcima ostvarili među narodima svijeta. Kako možemo govoriti o miru dok gradimo novo strašno oružje? Kako možemo govoriti o miru dok određene nelegitimne radnje opravdavamo govorima diskriminacije i mržnje – upitao je papa Franjo.

 

Siromašni kao najranjivije žrtve sukoba

Otvorimo se nadi, postajući instrument pomirenja i mira – pozvao je Sveti Otac i dodao – To će uvijek biti moguće ako budemo u stanju zaštititi jedni druge i prepoznati se kao braća koja dijele zajedničku sudbinu. Osim toga, Papa je napomenuo da je osjećao dužnost posjetiti taj spomen park, to – kako je rekao – raskrižje smrti i života, poraza i ponovnog rođenja, patnje i samilosti, te istaknuo kako sa sobom nosi vapaj siromašnih koji su uvijek najranjivije žrtve mržnje i sukoba.

 

Pisati drugačiju povijest

Govor je Papa zaključio molitvom Gospodinu kako bi tamo gdje je obilovalo razaranje danas obilovala nada da je moguće napisati i ostvariti drugačiju povijest. Dođi Gospodine, Prinče mira, i učini nas oruđem i odrazom Tvoga mira – rekao je Sveti Otac te je nakon susreta, podsjetivši na patnje tog strašnog dana u povijesti Japana, u knjizi dojmova napisao zaziv Bogu života da obrati srca ljudi na mir, pomirenje i bratsku ljubav.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: