HomevestiPapa prihvatio ostavku kardinala Sodana na mjesto dekana Kardinalskog zbora

Papa prihvatio ostavku kardinala Sodana na mjesto dekana Kardinalskog zbora

Na slici: Papa Franjo i kardinal Angelo Sodano  (Vatican Media)

Kardinal Angelo Sodano, bivši Papin državni tajnik, od 2005. je godine bio na čelu Kardinalskoga zbora. Sveti je Otac prihvatio njegovu ostavku zbog navršene dobi te je objavio motuproprij kojim je određeno da će mandat za tu službu trajati pet godina, uz mogućnost obnove mandata

Papa je prihvatio ostavku kardinala Angela Sodana na mjesto dekana Kardinalskog zbora, koju je predao zbog navršene dobi, te je posebnim motuproprijem odredio da će odsad mandat za tu službu trajati pet godina, uz mogućnost obnove mandata. Također, određeno je da će kardinal koji napušta tu službu nositi naslov dekana „emeritusa“.

Odluka Svetoga Oca objavljena je nakon tradicionalne božićne čestitke Rimskoj kuriji, koju svojim govorom otvara dekan Kardinalskoga zbora. Kardinal Angelo Sodano ima 92 godine te je zaređen za biskupa 1978. Bio je državni tajnik od 1990. do 2005. godine, a na mjestu dekana Kardinalskoga zbora naslijedio je kardinala Josepha Ratzingera, odnosno papu u miru Benedikta XVI.

Prihvativši ostavku kardinala Sodana, kojem se srdačno zahvaljujem na važnoj ulozi u službi Kardinalskom zboru, u gotovo petnaest godina njegova mandata, te s obzirom na činjenicu da se povećanjem broja kardinala, osoba kardinala dekana opterećuje sa sve više obveza, učinilo mi se prikladnim da će se od sada kardinal dekan, koji će se i dalje birati među članovima reda biskupa, prema načinima utvrđenim 2. paragrafom 352. članka Kodeksa kanonskog prava, biti u toj službi tijekom petogodišnjeg razdoblja, koje je moguće obnoviti, te na kraju službe može steći titulu dekana „emeritusa“ Kardinalskoga zbora – stoji u motupropriju.

Kardinal dekan predsjeda Kolegijem, ali nema ovlasti nad drugim kardinalima te je „primus inter pares“, odnosno prvi među jednakima. Do sada ta služba nije imala ograničen mandat. Kardinal dekan saziva konklave u slučaju ispražnjene papinske stolice te im predsjeda ukoliko je mlađi od osamdeset godina i time uključen u popis kardinala elektora.

Na posljednjim je konklavama, u martu 2013. godine, kardinal Sodano, tada već stariji od osamdeset godina, predsjedao općim kongregacijama kardinalskoga zbora, ali nije mogao ući u Sikstinsku kapelu te je konklavama tijekom glasanja predsjedao dodekan, kardinal Giovanni Battista Re.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: