HomevestiPapa primio predsjednika Putina – u središtu razgovora Sirija, Ukrajina i Venezuela

Papa primio predsjednika Putina – u središtu razgovora Sirija, Ukrajina i Venezuela

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između bolnice „Bambino Gesù“ i Pedijatrijskih bolnica Ruske federacije ojačali bilateralni odnosi između dvije zemlje.

Pitanje ekologije, međunarodne aktualne teme s posebnim osvrtom na Siriju, Ukrajinu i Venezuelu, kao i neka važna pitanja za život Katoličke Crkve u Rusiji, bili su u petak, u Vatikanu, predmet srdačnih razgovora pape Franje i predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina – priopćio je privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Alessandro Gisotti.

Predsjednik Putin došao je u pratnji ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a nakon audijencije s Papom susreo se s kardinalom Pietrom Parolinom, Papinim državnim tajnikom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama. Sveti Otac i predsjednik Putin u razgovoru su izrazili zadovoljstvo zbog razvoja bilateralnih odnosa koji su ojačali jučerašnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji između bolnice „Bambino Gesù“ i Pedijatrijskih bolnica Ruske federacije.

Papa je predsjedniku Putinu darovao medalju povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, darujući mu također medalju šeste godine svojeg pontifikata. Potom mu je darovao i jednu kopiju poruke za Svjetski dan mira koji se obilježava 1. januara, zajedno s apostolskim pobudnicama ‘Gaudete et Exultate’ o pozivu na svetost u suvremenom svijetu i ‘Christus Vivit’ upućen mladima cijeloga svijeta i Božjem narodu, te jedan primjerak dokumenta iz Abu Dhabija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot, te na kraju bakropis koji prikazuje Baziliku i Trg svetoga Petra. Predsjednik Putin Papi je darovao ikonu svetog Petra i Pavla, jednu knjigu fotografija i kopiju filma ruskog režisera Andreja Konchalovskija.

Nakon susreta predsjednika Putina sa svetim papom Ivanom Pavlom II., 2000. i 2003. godine, te Benediktom XVI., 2007. godine, to je njegov treći susret s papom Franjom. Njih su se dvojica prvi put susreli 2013. godine i tada su razgovarali o uspostavi mira na Bliskom Istoku i o teškoj situaciji u Siriji, ističući potrebu hitnog obustavljanja nasilja i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu, kao i promicanja konkretnih pothvata za mirno rješenje sukoba, dajući prednost pregovorima i uključujući razne mjesne etničke i vjerske sastavnice.

Samo dva mjeseca prije toga susreta Papa, je napisao pismo Predsjedniku Ruske Federacije prigodom susreta G20 u Sankt Peterburgu, u kojem je govorio o velikom trpljenju u Siriji, apelirajući na vođe država i vlada dvadesetak najvećih gospodarstava u svijetu i tražeći da pronađu putove za nadvladavanje raznih sukoba, napuštajući svaku uzaludnu pomisao na vojno rješenje. S tugom treba konstatirati da je previše interesa prevladalo otkako je počeo sukob u Siriji – napisao je papa Franjo prije šest godina. Pozvao je tom prigodom na novu hrabru i odlučnu zauzetost za mirno rješenje putem dijaloga i pregovora, promičući humanitarnu pomoć za stanovništvo pogođeno ratom.

Drugi susret Pape i predsjednika Putina održao se 2015. godine. Na prvom mjestu ponovo je bilo pitanje Bliskog Istoka s posebnim osvrtom na prilike u Siriji i Iraku, te na kršćane u tim zemljama. Potom su se usredotočili na napore za mir u Ukrajini. Istaknuli su važnost obnove ozračja dijaloga, poštovanja ugovora s obzirom na zauzimanje za poboljšanje humanitarne situacije. S pitanjem sukoba u Ukrajini, u augustu 2017. godine, prilikom posjeta Rusiji, suočio se i Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Nakon jučerašnjeg susreta u Vatikanu predsjednik Vladimir Putin susreo se s predstavnicima talijanskih vlasti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: