HomevestiPapa s vodstvom Kiparske pravoslavne Crkve (FOTO)

Papa s vodstvom Kiparske pravoslavne Crkve (FOTO)

Drugoga dana svoga 35. inozemnoga putovanja, u petak 3. decembra, papa Franjo u Nikoziji je posjetio pravoslavnoga ciparskoga arhiepiskopa Hrizostoma II. te se zatim u pravoslavnoj katedrali susreo s članovima Svetoga sinoda.

Nadam se da će mogućnost susreta i boljega međusobnoga upoznavanja pomoći nadvladavanju mnogih predrasuda, iskrenim i otvorenim međusobnom slušanjem, istaknuo je Papa pred najvišim ciparskim pravoslavnim gremijem nakon kratkoga susreta s nadbiskupom Hrizostomom II.

Papa je pravoslavne poglavare zamolio za pomoć pri Biskupskoj sinodi do 2023., kojom Katolička Crkva želi ponovno otkriti svoju sinodalnu dimenziju. Pritom „imamo potrebu još bliskije surađivati s vama, draga braćo, koja nam možete pomoći iskustvom svoje sinodalnosti”, istaknuo je Papa u pravoslavnoj katedrali.

Premda je povijest na području naših odnosa stvorila jaz, Duh Sveti želi da se ponizno i u međusobnom poštovanju ponovno zbližimo. Obje Crkve imaju isto apostolsko podrijetlo, istaknuo je Papa. Obje se strane ne smiju bojati otvoriti, trebaju dati hrabre znakove i ne prepustiti se „nepomirljivosti razlika”, koje se ne odražavaju u Evanđelju. Koliko često u povijesti kršćani su se bavili borbom protiv drugih umjesto poniznim prihvaćanjem Božjega puta koji nastoji nadvladati podjele ljubavlju prema bližnjemu. Najvažnije se priznati zajedničkoj majci Crkvi, poručio je Papa.

Nadbiskup Hrizostom istaknuo je da se Kipar s pravom smatra vratima kršćanstva u poganski svijet i osudio tursko osvajanje sjevera otoka. Zahvalio je za podršku Svete Stolice mjesnoj Crkvi, posebno spomenuvši zasluge pape emeritusa Benedikta XVI. čijim je posredovanjem vraćeno 500 primjeraka bizantske kulture koje su turski arheolozi sklonili u Njemačkoj. Arhiepiskop je također ponovno istaknuo predanost ekumenizmu, napomenuvši da imaju dobre odnose sa svim Crkvama. Započeli su dijalog i s muslimanima na Bliskom istoku no zbog ponovnoga izbijanja napetosti u regiji, trenutačno je obustavljen.

Nakon privatnog razgovora u jutarnjim satima u nadbiskupskoj palači papa i arhiepiskop Hrizostom potpisali su se u Knjigu časti. Papa Franjo je napisao: „Hodočasnik na Kipar, biser povijesti i vjere; zazivam od Boga poniznost i hrabrost da zajedno koračamo prema punom jedinstvu i damo svijetu, po uzoru apostole, bratsku poruku utjehe i živog svjedočanstva nade“. Upisao je i zahvalu arhiepiskopu što je govorio o Majci Crkvi među ljudima. „To je put koji nas povezuje kao pastire. Idimo zajedno naprijed ovim putem. I puno vam hvala za govor o dijalogu. Uvijek moramo nastaviti putem dijaloga, zamornog, strpljivog i sigurnog puta, putem hrabrosti. Parezija i strpljenje (na grčkom)“, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Oko 77 posto stanovnika Kipra vjernici su pravoslavne Crkve i većina ih od turskoga osvajanja 1974. živi na južnom dijelu otoka, gdje je pravoslavno 93 posto od 850.000 stanovnika.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: