HomevestiPapa se u bazilici svete Marije Velike pomolio za put u Tajland i Japan

Papa se u bazilici svete Marije Velike pomolio za put u Tajland i Japan

Na slici: Papa Franjo u bazilici svete Marije Velike, prije putovanja u Tajland i Japan; 19. novembra 2019. 

Papa Franjo je Djevici Mariji povjerio apostolsko putovanje u Tajland i Japan, na koje kreće večeras. U jednoj je tweet poruci zatražio od vjernika da se mole kako bi dani njegova putovanja bili bogati milošću i radošću

Prije polaska na svoje 32. apostolsko putovanje, na koje kreće večeras i tijekom kojega će posjetiti Tajland i Japan, papa Franjo je danas prijepodne otišao u rimsku baziliku svete Marije Velike te se sabrao u molitvi pred ikonom Blažene Djevice Marije Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka). Ta je bazilika papi Franji vrlo draga; otkako je rimski biskup više puta ju je posjetio. Prvi je put to bilo dan nakon njegova izbora za papu, 14. marta 2013. godine. To je zapravo bio njegov prvi izlazak iz Vatikana. Sad je već postao običaj njegova pontifikata da se u baziliku svete Marije Velike uputi prije i poslije svakog putovanja u inozemstvo.

 

Štovanje Gospe Salus popoli romani

Svaki put kad ju posjeti Papa pred Gospinom ikonom, koja se nalazi u kapeli Borghese unutar bazilike, položi cvijeće i sabere se u molitvi. U ikoni Blažene Djevice Marije s Djetetom u naručju Papa vidi vjeru Božjega naroda koji se stoljećima okupljao oko Gospe u trenutcima nevolje, primjerice u vrijeme kuge, kako bi isprosio znak milosti s neba, jer „ono što je nemoguće ljudima nije nemoguće Bogu“.

 

Ikona Gospe Salus populi romani draga Papi i isusovcima

Sveta Gospina ikona uvijek je bila draga isusovcima – sveti je Ignacije, primjerice, svoju prvu misu slavio upravo u bazilici svete Marije Velike – kao i papama. Pio XII. joj je iskazao odanost kada je 1950. godine proglasio dogmu o Uznesenju. Ta je ikona, osim toga, 2000. godine bila postavljena u Tor Vergati u Rimu, u prigodi Svjetskoga dana mladeži, i tom ju je prigodom Ivan Pavao II. povjerio mladima zajedno s križem, da – kako je rekao – uvijek bude jasno očito da je Marija vrlo snažna Majka koja vodi Isusu. Upravo je Ivan Pavao II., od samoga početka svojega papinstva, želio da pred tom Gospinom ikonom dan i noć gori svjetiljka, kao svjedočanstvo njegove velike pobožnosti prema Gospi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: