HomevestiPapa studentima Sveučilišta Sophia: Naučite birati najbolje

Papa studentima Sveučilišta Sophia: Naučite birati najbolje

Na slici: Papa Franjo u posjetu Sveučilištu Sophia u Tokyju  (Vatican Media)

Papa Franjo je prije odlaska iz Japana posjetio Sveučilište Sophia koje je 1913. godine u Tokyju, na poziv pape Pija X., osnovala Družba Isusova.

Papa Franjo je prije odlaska iz Japana posjetio Sveučilište Sophia koje je 1913. godine u Tokyju, na poziv pape Pija X., osnovala Družba Isusova. Sveučilište ima 8 fakulteta i 18 odsjeka na kojima studiraju studenti koji nisu samo katolici i nisu samo Japanci, i u kojima se očituje međunarodna atmosfera zbog razmjene studenata iz cijeloga svijeta. Obraćajući se skupini u kojoj je bilo više od 700 studenata, profesora, isusovaca i njihovih prijatelja, Papa je podsjetio da se u Japanu, gdje su mnogi mučenici posvjedočili svoju vjeru, osjeća prisutnost kršćana unatoč tome što su manjina.

U vašoj se zemlji, unatoč učinkovitosti i redu koji obilježavaju japansko društvo, opaža da se želi i traži nešto više; duboka želja da se stvori humanije društvo, suosjećajno i milosrdno – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Potrebno je da studijski centri održavaju svoju neovisnost i slobodu. U takvom natjecateljskom i tehnološki orijentiranom društvu, vaše bi sveučilište moralo biti ne samo središte intelektualne naobrazbe, nego i mjesto u kojem se oblikuju bolje društvo i budućnost, bogatiji nadom.

Osvrćući se na zaštitu zajedničkog doma i međunarodni identitet sveučilišta, papa Franjo je primijetio da bi se ljubav prema prirodi koja krasi azijske kulture morala pretvoriti u brigu o zaštiti zemlje. Sveučilište su Sophia od njegovog osnutka obogaćivali profesori iz različitih zemalja, ponekad i onih koje su bile u sukobu. No svi su zajedno mladim Japancima željeli dati ono najbolje. Ni jedan student vašeg sveučilišta ne bi smio diplomirati ako nije naučio kako birati, odgovorno i slobodno, ono što u savjesti zna da je najbolje.

U svakoj situaciji, pa i u onim složenijim, zanimajte se za ono što je pravedno i humano, pošteno i odgovorno, kao odlučni branitelji najslabijih, kako biste bili poznati po integritetu koji je toliko potreban u tim trenucima u kojima su riječi i djela često laž i obmana – rekao je Papa i istaknuo – Nove su generacije budućnost Crkve i svijeta. Mlade cijeloga svijeta univerzalna Crkva gleda s nadom i zanimanjem. Vaše je sveučilište pozvano usredotočiti se na mlade koji, ne samo da moraju biti kvalificirani, nego trebaju sudjelovati u obrazovanju, nudeći svoje ideje i međusobno dijeleći svoje vizije i nade za budućnost.

Neka vaše sveučilište bude poznato po tom modelu suočavanja, te obogaćivanja i vitalnosti koje stvara – rekao je Sveti Otac i potaknuo – U vremenu i društvu koji su ranjeni kulturom otpada, hodite sa siromašnima i marginaliziranima. Sveučilište uvijek mora povezivati ono što društveno i kulturno izgleda odvojeno. Marginalizirane osobe kreativno treba uključiti u sveučilišni kurikulum, stvarajući uvjete kako bi to postalo promicanje odgoja koji umanjuje podjele i udaljenosti. Kvalitetan sveučilišni studij mora pratiti svijest da smo sluge pravde i zajedničkog dobra, te da svi trebamo pomoći na tom području. Ne smijemo zaboraviti siromašne! – zaključio je Papa potaknuvši mlade, profesore i osoblje da traže, pronalaze i brane božansku mudrost, te današnjem društvu pružaju radost i nadu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: