HomevestiPapa: Suosjećajte s braćom; najgore je ropstvo živjeti za sebe

Papa: Suosjećajte s braćom; najgore je ropstvo živjeti za sebe

Na slici: Papa Franjo na misi, na periferiji Antananariva, u Madagaskaru  (Vatican Media)

Na periferiji Antananariva, u Madagaskaru, jučer, 8. septembra je s Papom na misi sudjelovalo milijun vjernika. Sveti Otac ih je potaknuo da se ne zatvaraju u svoj mali svijet, u svoj klan i u lažne sigurnosti kao što su novac i moć, nego da se otvore drugima kako bi mogli uživati u novom životu.

Suosjećajte s braćom; najgore je ropstvo živjeti za sebe – rekao je papa Franjo danas na misi slavljenoj na periferiji Antananariva, u Madagaskaru, na kojoj se okupilo milijun vjernika. Sve je pozvao da se ne zatvore u svoj mali svijet obitelji, klana i potrage za vlastitim novcem, nego da dignu pogled i da stave Boga, a ne sebe, u središte svojeg života, te da se tako otvore braći. Koliko je ljudi koji trpe lišeni svega! To nije dio Božjega plana – rekao je Papa i upozorio – Naša zatvorenost i oholost mora umrijeti, kako bi zavladao duh bratstva, te da se svatko osjeća ljubljen i poštovan u svojem dostojanstvu.

Kršćansko odricanje ima svoje značenje samo u svjetlu radosti susreta – rekao je Papa i istaknuo – Novi život koji nam Gospodin želi dati pretvara se u sablažnjivu nepravdu ako vjerujemo da se možemo usredotočiti samo na krvne veze, pripadnost klanu i vlastitoj kulturi, dok smo istovremeno pozvani vidjeti drugoga kao brata, bez obzira na njegovu obiteljsku i kulturnu pripadnost, te suosjećati s njim. Međutim, kada „srodstvo“ odlučuje što je pravedno, svetim se proglašavaju ponašanja koja vode u kulturu privilegija i isključivanja.

U zemlji u kojoj ima pothranjene i iskorištavane djece, kršćanin ne može ostati prekriženih ruku i ravnodušan, nego mora pružiti ruku – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Gospodin želi pripremiti prodor Kraljevstva Božjega i osloboditi čovjeka da živi samo za sebe, što je najgore ropstvo. Napast je zatvoriti se u svoj mali svijet i na taj način ostaviti malo prostora za druge. Tada siromašni više ne ulaze, ne slušamo više Božji glas, nemamo više Njegove radosti, nismo više oduševljeni činjenjem dobra. Mnogi se u tom mogu osjećati sigurni, no na kraju postaju mrzovoljni, žale se i nemaju života u sebi.

Naš je život plod Božjega dara i mnogih osoba koje ćemo upoznati tek u Kraljevstvu Božjem – rekao je papa Franjo i upozorio – Ne smijemo vjerovati da sve dolazi od onoga što posjedujemo; moramo se okrenuti kvaliteti; mudrost je biti ne navezan na stvari, jer tako se zajedno možemo boriti protiv idolopoklonstva. Isusovi zahtjevi prestaju biti teški upravo kada se počinje uživati radost novoga života koji nastaje spoznajom da nas je Isus došao tražiti kada smo bili izgubljeni. Moramo željeti Madagaskar učiniti mjestom u kojem će evanđelje postati život.

Tijekom mise, na oltaru su bile izložene relikvije blaženog Rafaela Luisa Rafiringe, madagaskarskog lasalijanca, odgojitelja, vjeroučitelja i posrednika mira koji je pomogao mjesnoj Crkvi krajem 19. stoljeća u vrijeme progona i protjerivanja misionara iz zemlje. U isto je vrijeme živjela i blažena Viktorija Rasoamanarivo čiji je grob pohodio papa Franjo. Na kraju mise, nadbiskup Antananariva, monsinjor Razanakolana, zahvalio je Papi u ime madagaskarskog naroda što je došao sijati nadu i mir, te ih ohrabriti u vjeri i zauzetosti za siromašne.

Nakon mise, tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo je pak izrazio priznanje predsjedniku Rajoelini i zahvalio svima koji su doprinijeli uspjehu njegovog posjeta, te je Djevicu Mariju, čiji rođendan slavimo danas, zamolio da prati hod Madagaskara na putu mira i nade.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: