HomevestiPapa talijanskim novinarima: Prenosite dobre vijesti i razotkrivajte lažne riječi

Papa talijanskim novinarima: Prenosite dobre vijesti i razotkrivajte lažne riječi

Na slici: Papa Franjo s članovima Katoličke unije talijanskoga tiska; Vatikan, 23. septembra 2019.  (Vatican Media)

Papa Franjo je jučer primio u audijenciju 170 novinara, članova Katoličke unije talijanskoga tiska, te ih potaknuo da daju glas onima koji ga nemaju; da znaju razlikovati ljudske odluke od onih neljudskih, da rade za društvenu povezanost, i ponajviše, da govore istinu po svaku cijenu

Novinarstvo koje želi biti u skladu s učiteljstvom Crkve, kao što je ono Katoličke unije talijanskoga tiska, treba imati zanosa za život ljudi, razlikovati ljudske odluke od neljudskih, raditi u svrhu društvene povezanosti, i ponajviše, reći istinu po svaku cijenu, bez ovisnosti o moći, te otkrivajući lažne i pogubne riječi – rekao je papa Franjo članovima spomenute unije, koje je primio u audijenciju povodom 60. obljetnice ustanovljenja te udruge.

 

Nadahnuti služenjem, evanđeljem, i crkvenim učiteljstvom

Papa je prije svega istaknuo zajednički poziv udruge koja je u Statutu opisana kao profesionalna i crkvena. Valja stoga pronaći snagu i nadahnuće u služenju ljudima, u evanđelju i učiteljstvu Crkve.

 

Vođeni zanosom za život ljudi

Potaknuvši ih da nastave obavljati to poslanje, Papa je prisutne novinare uputio da snagu crpe iz korijena iz kojih su rođeni, odnosno iz vjere, zanosa prema životu ljudi, te brige o antropološkoj i etičkoj dimenziji komunikacije. Kako biste obnovili svoju usklađenost s učiteljstvom Crkve, pozivam vas da budete glas savjesti novinarstva koje je sposobno razlikovati dobro od zla i ljudske odluke od onih neljudskih. Danas je, naime, tamo zbrka, ne razlikuju se; vi trebate pomoći u tomu. Novinar, koji je kroničar povijesti, pozvan je rekonstruirati sjećanje na događaje, raditi u svrhu društvene povezanosti, reći istinu po svaku cijenu – napomenuo je Papa te dodao – Postoji i određena otvorenost, odnosno hrabrost novinara, koja pak nije nikada arogantna nego je smjerna.

 

Odgovornost riječï koje oblikuju svijet

To također znači – prema Papinim riječima – biti slobodni pred čitateljima. Usred mnogo praznih riječi komunikaciji trebaju istinske riječi. U tomu imate veliku odgovornost; vaše riječi pripovijedaju svijet i oblikuju ga, vaše pripovijesti mogu stvoriti prostore slobode ili ropstva, odgovornosti ili ovisnosti o moći. Koliko puta novinar želi ići tim putom, ali iza sebe ima upravu koja mu kaže što se može objaviti, a što ne, pa svu onu istinu uprava razmotri u financijskom smislu te se na kraju objavi ono što nije istinito, što nije lijepo i što nije dobro – primijetio je Papa.

 

Zajednice sposobne tumačiti znakove vremena

Od brojnih ste svojih prethodnika naučili da se samo uporabom riječī mira, pravednosti i solidarnosti, dosljedno posvjedočenima, mogu graditi pravednija i solidarnija društva. Nažalost, vrijedi i suprotno – napomenuo je te potaknuo katoličke novinare da daju svoj prinos kako bi razotkrili lažne i pogubne riječi. U vrijeme interneta zadaća je novinara pronaći vjerodostojne izvore, staviti ih u kontekst, protumačiti ih i hijerarhizirati. Pritom im je Sveti Otac dao već poznati primjer, koji se nalazi i u apostolskoj pobudnici „Evangelii Gaudium“, ističući da kada zbog hladnoće na ulici umre jedna osoba, to nije vijest; a ako na burzi samo malo padne vrijednost dionica, o tomu govore sve novinske agencije.

Nemojte se bojati preokrenuti red vijesti kako biste dali glas onima koji ga nemaju; ili pripovijedati o stvarnim, dobrim vijestima koje stvaraju društveno prijateljstvo, ili pak graditi zajednice misli i života sposobne tumačiti znakove vremena. Zahvaljujem vam zato što se zauzimate kako biste radili za to, također s dokumentima kao što je enciklika Laudato si’, koja nije ekološka nego socijalna enciklika, koja promiče novi model cjelovitoga ljudskog razvoja – istaknuo je Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: