HomevestiPapa u Vatikanu susreo čileanske biskupe kako bi razgovarali o pitanjima njihovog episkopata

Papa u Vatikanu susreo čileanske biskupe kako bi razgovarali o pitanjima njihovog episkopata

Na slici: Papa Franjo i Stalno vijeće Čileanske biskupske konferencije  (Vatican Media)

Papa uspostavio otvoren i plodan dijalog

Papa Franjo je ovih dana u privatnu audijenciju primio peteročlano Stalno vijeće Čileanske biskupske konferencije na čelu s glavnim tajnikom biskupske konferencije, biskupom Luisom Fernandom Ramosom Pérezom. Bio je to susret iza zatvorenih vrata tijekom kojeg je Papa uspostavio otvoren i plodan dijalog, raspravljajući o mnogim pitanjima s članovima čileanskog episkopata, što je poslužilo i za preispitivanje hoda Crkve u toj latinskoameričkoj zemlji u posljednjih 8 mjeseci, to jest, od zadnjeg susreta koji su imali s Papom u svibnju prošle godine, kada su biskupi bili pozvani govoriti o temi seksualnog zlostavljanja.

Nakon susreta sa svim čileanskim biskupima koji smo imali u novembru prošle godine, odlučili smo da Stalno vijeće biskupske konferencije mora otići u Vatikan kako bi razgovaralo sa Svetim Ocem i vidjelo kako su stvari išle u našoj Crkvi od siječnja prošle godine kada je Papa posjetio zemlju, pa sve do sada – rekao je Luis Fernando Ramos Pérez i istaknuo – Susret sa Svetim Ocem bio je plodan. Iznijeli smo mu razlučivanje koje činimo u Crkvi i kakav će biti razvoj 2019. i 2020. godine kada će se u Čileu održati crkveni sabor.

Sveti Otac je slušao ono o čemu smo ga izvijestili i dao je nekoliko savjeta na temelju svojeg saznanja i iskustva, te je to prosvijetlilo dijalog – rekao je glavni tajnik Čileanske biskupske konferencije i napomenuo – Što se tiče sljedećeg susreta predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta o zaštiti maloljetnika, koji će se održati u veljači, predsjednik je Čileanske biskupske konferencije taj zadatak povjerio meni kao glavnom tajniku, stoga se pripremamo za to. Primili smo upitnik i radimo kako bismo točno odgovorili. Osim toga moramo ići putom prihvaćanja i dijaloga sa žrtvama seksualnog zlostavljanja, te radimo i na tome. Zato vjerujem da će susret predsjednika biskupskih konferencija biti vrlo važan susret za Crkvu u svijetu i da će pomoći mjesnim Crkvama jasno i pametno djelovati u tim stvarima koje su teški zločini.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: