HomevestiPapa za Ukrajinu – vatikansko izaslanstvo u humanitarnoj misiji

Papa za Ukrajinu – vatikansko izaslanstvo u humanitarnoj misiji

Na slici: Papa Franjo i njegovo blaženstvo Sviatoslav Ševčuk, nadbiskup Kyiva

Sveti Otac je želio pokazati svoju ljubav i suosjećanje cijelom ukrajinskom narodu

Kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, i dotajnik monsinjor Segundo Tejado Muñoz, posjetili su od 14. do 18. novembra Ukrajinu kako bi se uvjerili u provedbu nekoliko humanitarnih projekata koji se, na poticaj Svetoga Oca, ostvaruju u okviru inicijative „Papa za Ukrajinu“.

Prvi dio posjeta obuhvatio je područje Donetska i Kharkiva, koji su mnogo trpjeli zbog vojnih djelovanja i sukoba, započetih 2014. godine. Vatikansko se izaslanstvo susrelo s nekoliko obitelji, korisnika humanitarne pomoći pružene u okviru tih projekata, posjetilo centar za psiho-socijalnu pomoć djece s posttraumatskim smetnjama kojoj su darovali kardiološke aparate, zatim društveni centar za siromašne i beskućnike, te kuću za samohrane majke.

U apostolskoj nuncijaturi, kardinal Turkson i dotajnik Tejado, susreli su 17. i 18. novembra predstavnike građanskih vlasti, diplomatskoga zbora, biskupa Rimokatoličke i Grkokatoličke Crkve, a sudjelovali su i na molitvenom susretu za mir s vjernicima katolicima, te slavili misu u Kijevu gdje su također posjetili pučku kuhinju sestara Majke Terezije iz Kolkate. Važan je bio i susret s karitativnim crkvenim organizacijama kao i s međunarodnim i mjesnim humanitarnim organizacijama koje su sudjelovale u toj Papinoj inicijativi.

Projektom „Papa za Ukrajinu“, koji je započeo u junu 2016. godine, Sveti Otac je želio pokazati svoju ljubav i suosjećanje cijelom ukrajinskom narodu, a posebno onima koji trpe zbog posljedica rata, bez razlike na vjeru ili nacionalnu pripadnost. Djelo, koje je bilo povjereno Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, bilo je ostvareno uz stalnu suradnju apostolske nuncijature, tehničkog odbora, zajedno s karitativnim tijelima Crkve i posebno zaduženim međunarodnim organizacijama.

Zahvaljujući tom projektu, u roku od dvije godine prikupljeno je 16 milijuna eura, što je plod sabiranja svih europskih biskupija i osobnih donacija Svetoga Oca. Time se na tom području ratnih sukoba i u izbjegličkim centrima pomoglo 900.000 korisnika pomoći. Sredstva su korištena osobito za obnovu kuća, odgojnih centara i za rješavanje pitanja grijanja. Pomoć je također pružena medicinskim ustanovama u opremi i lijekovima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: