HomevestiPapina molitva za Ukrajinu: Ta zemlja zaslužuje mir

Papina molitva za Ukrajinu: Ta zemlja zaslužuje mir

Na dan posvećen molitvi za narod u Ukrajini, Papa je na kraju opće audijencije ponovno uputio apel da se dobro sviju stavi ispred parcijalnih interesa

Današnji dan, 26. januara, dan je molitve za mir u Ukrajini i, kako je sâm zatražio u nedjelju, u podnevnom nagovoru, papa Franjo je tom nakanom završio današnju opću audijenciju. Molimo ustrajno Gospodina da ta zemlja može vidjeti bratstvo koje cvjeta te da nadvlada rane, strahove i podjele.

Spomenuvši i patnje ukrajinskoga naroda u Drugom svjetskom ratu, Sveti je Otac podsjetio da je tijekom rata ubijeno više milijuna ljudi. To je patnički narod; trpio je glad, trpio je mnogo okrutnosti, zaslužuje mir. Neka molitve i prošnje koje se danas uzdižu do neba dotaknu um i srce odgovornih na zemlji, kako bi učinili da prevlada dijalog i da se dobro sviju stavi ispred parcijalnih interesa. Molim vas, nikada rat – rekao je Papa – te potaknuo – Molimo za mir molitvom Očenaš; to je molitva djece koja se obraćaju istom Ocu; to je molitva koja nas čini braćom; to je molitva braće koja mole za pomirenje i slogu.

Papa se na kraju audijencije osvrnuo i na sutrašnji Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Potrebno je sjećati se istrjebljenja milijuna Židova i osoba različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – rekao je. Ne smije se više ponoviti ta neizreciva okrutnost! Upućujem apel svima, posebno odgajateljima i obiteljima, da u novim generacijama jačaju svijest o užasu te mračne stranice povijesti. Ne smijemo ju zaboraviti, kako bismo izgradili budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo više neće gaziti – potaknuo je papa Franjo.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: