HomevestiPapina sućut povodom preminuća kardinala Godfrieda Danneelsa

Papina sućut povodom preminuća kardinala Godfrieda Danneelsa

Na slici: Papa Franjo i kardinal Godfried Danneels

Belgijski kardinal Godfried Danneels preminuo je jučer u svom domu u Malinesu, u 86. godini života. Nakon njegova preminuća Kardinalski zbor ima 222 člana, od kojih njih 122 ima pravo biranja pape

Povodom preminuća kardinala Godfrieda Danneelsa, briselskoga nadbiskupa u miru, papa Franjo uputio je brzojav sućuti kardinalu Jozefu De Keselu, predsjedniku Belgijske biskupske konferencije. Izražavam iskrenu sućut vama i kardinalovoj obitelji, belgijskim biskupima, kleru, Bogu posvećenim osobama, i svim vjernicima koje je pogodio taj gubitak. Taj je revni pastir odano služio Crkvi ne samo u svojoj biskupiji nego i na nacionalnoj razini kao predsjednik Belgijske biskupske konferencije, iako je bio i član više rimskih dikasterija.

Pozoran na izazove suvremene Crkve, kardinal Danneels je aktivno sudjelovao i na više biskupskih sinoda, uključujući i one 2014. i 2015. godine o obitelji. Pozvan je Bogu upravo u ovo vrijeme pročišćenja i hoda prema Gospodinovu uskrsnuću. Molim Krista, pobjednika zla i smrti, da ga primi u svoj mir i svoju radost. U znak utjehe udjeljujem posebni apostolski blagoslov vama, rodbini preminuloga kardinala, pastirima, vjernicima i svima koji će sudjelovati na sprovodu – stoji u Papinom brzojavu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: