Homelokalne vestiPobožnosti meseca maja u katedrali BDM: „Susreti …“

Pobožnosti meseca maja u katedrali BDM: „Susreti …“

Druge subote u mesecu maju, nastavlja se pobožnost koja je započela svečanim euharistijskim slavljem prve subote, tačnije 1. maja ove godine. Kao što su vernici mogli videti na plakatu, svaka subota je jedan deo slagalice koji se nastavlja i dopunjuje razmatranjem prethodne i sledeće.

Svečano euharistijsko slavlje je 8. maja, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju župnika katedralne župe vlč. Mihaela Sokola; mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma nadbiskupije i  p. Marijana Steinera, superiora župe sv. Petra.

Naglašavajući važnost hodanja, hodanja u susret jedan drugome, nadbiskup Hočevar pozvao je i sve prisutne vernike da zaista „hodočaste u ovu kuću sureta“, da što je više moguće pešice dolaze svake subote u katedralu, na svetu misu, na susret sa Uskrslim Isusom Kristom.

„Susret sa Bogom je nešto tako duboko, da čovjeka svestrano preobrazi“, istakao je nadbiskup; jer svaki susret pa i sa običnim strancem, nepoznatom osobom pomalo promeni čoveka, nauči ga nečemu, ako ništa barem je bogatiji za taj jedan susret; a kako li onda tek susret čoveka sa Bogom, njegovim najboljim prijateljem obogaćuje i menja njegovo biće. Svaki razgovor sa Njim je molitva; svaki susret sa Njim je promena, promena na bolje, početak nekog novog života. Susret čoveka i Boga u sakramentu Euharistije, Svete Pričesti, je možemo reći sam vrhunac susreta čoveka i Boga Tvorca, koji je Sebe darovao za grehe čovečanstva.

Na kraju svečanog misnog slavlja, prisutnim vernicima, obratio se župnik katedralne župe, vlč. Mihael Sokol koji je pozdravio pre svega one „najmanje među nama“, ovogodišnje prvopričesnike, zatim i krizmanike koji su nakon misnog slavlja imali susret sa nadbiskupom.
Nakon toga usledila je molitva, tačnije pevanje litanija u čast Majci Božjoj pred kipom koji se nalazi u katedrali.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: