Homelokalne vestiPodela službe akolitata bogoslovu Beogradske nadbiskupije

Podela službe akolitata bogoslovu Beogradske nadbiskupije

U utorak, 20. februara, na spomendan najmlađih svetaca Katoličke Crkve koji nisu umrli mučeničkom smrću, sv. Franje i Jacinte iz Fatime, u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja, bogoslov Beogradske nadbiskupije Marko Koprčina primio je službu akolite. Euharistijsko slavlje tokom kojeg je bogoslov Marko postavljen u službu akolita predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD, uz koncelebraciju sveštenika beogradske nadbiskupije.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Nemet je uputio pozdrav svim prisutnim sveštenicima, vernicima, pozvavši sve da svojom molitvom prate bogoslova Marka.

Na početku svoje propovedi nadbiskup Nemet osvrnuo se na značaj službe akolitata nekada i sada, govoreći nadalje o samoj istoriji ove službe. „U trećem veku kada je akolitat kao takav uveden, prvi su bili pozvani moškarci da budu akolite, koji su pored biskupa i đakona, bili treća najvažnija osoba u Crkvi i zajednici“, rekao je nadbiskup Nemet te dodao da je ova služba tokom istorije dostigla vrhunac do danas, tačnije do 2021. godine, kada „papa Franja objavljuje da služba akolita od toga dana mora biti otvorena i za muškarce i za žene, i to je imalo jak odjek u Katoičkoj Crkvi“.

„Akoliti su ljudi, muškarci i žene koji su spremni da bde nad čistoćom proslave Euharistije, da budu tu“, poručio je nadbiskup Nemet.

Nadbiskup je u nastavku prisutnim vernicima protumačio odluku pape Franje „Papa nam je dao nešto novo a njegova ideja je upravo da shvatimo veličinu ovoga dara akolite, koja dolazi od zajedničkog krštenja. U krštenju po daru Duha Svetoga, mi dobijamo sve darove koji se razvijaju različito, kako Bog u nama okreće naše dobre želje i naš smisao za životom, šta mi želimo dati, koji je pravac našega života.“

Na kraju propovedi nadbiskup Nemet je sve pozvao da Marka nadalje prate svojom molitvom.

Nakon propovedi usledio je obred podele službe akolitata. Nadbiskup je bogoslovu u ruke predao kalež i pliticu i na taj način ga simboličnim činom uveo u službu akolitata.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: