HomevestiPoljska: Otvoren centar molitve za mir

Poljska: Otvoren centar molitve za mir

Samostan Niepokalanów, u Poljskoj tijekom 2. svjetskog rata pružio je utočište mnogim vojnicima i izbjeglicama

U Poljskoj, u franjevačkom samostanu Niepokalanówu, 1. septembra je svečano otvoren ‘Centar molitve za mir’. Samostan je jedno od mjesta molitve koja su u cijelom svijetu posvećena Mariji koju zovemo ‘Kraljica Mira’. Prigodom otvaranja liturgiju je predvodio apostolski nuncij u Poljskoj, nadbiskup Salvatore Pennacchio, a propovijedao je predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki.

Franjevački samostan Niepokalanów koji se nalazi u Teresinu, oko 40 kilometara od glavnog grada Varšave, osnovao je otac Kolbe 1927. godine. Prije 2. svjetskog rata Niepokalanów je bio jedan od najvećih katoličkih samostana u svijetu. Tijekom rata samostan je pružio utočište brojnim vojnicima koji su 1939. godine ranjeni na poljskoj bojišnici. Primio je i oko 1500 židovskih izbjeglica iz zapadne Poljske. U poslijeratnom je razdoblju uz njega izgrađena crkva, te je kasnije osnovana župa. Godine 1980., dekretom Svete Stolice samostanska crkva Niepokalanów dobila je naslov manje bazilike.

Svake godine tisuće hodočasnika, iz zemlje ili iz inozemstva posjete baziliku i muzej svetog Maksimilijana, koji se zove „Bijaše čovjek“ u spomen na tragičnu smrt svetog Maksimilijana Kolbea koji je preminuo 1941. godine u koncentracijskom logoru u Auschwitzu, gdje je dao svoj život u zamjenu za život obiteljskog čovjeka Franciszeka Gajowniczeka.

‘Centar molitve za mir’ otvoren je na 79. obljetnicu invazije nacističke Njemačke na Poljsku i početka 2. svjetskog rata. Nakon invazije nacisti su mnoge franjevce uhitili i kasnije ubili u logorima smrti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: