Homelokalne vestiPoruka nadbiskupa Hočevara: Naš lijek

Poruka nadbiskupa Hočevara: Naš lijek

Nadbiskupova poruka za majski list Blagovest

Dragi čitatelji! Već dugo nisam doživio tako jaku, masovnu, preplavljujuću predanost Majci Božjoj, kao prvih dana ovoga maja u južnotalijanskom gradu Barletti. Ovaj gradić u pokrajini Puglia, s oko 120.000 stanovnika na obali Jadranskoga mora, ima drevnu tradiciju. Sadašnja katedrala, tijekom stoljeća više puta obnavljana, stoji na tlu nekadašnjeg rimskog poganskog svetišta. Čitav grad Barletta, s katedralom i okolicom, svjedok je premnogih događanja, utvrđivana je baza različitih kraljevstava i prožet snagom velikih sredozemnih kultura i religija. Tijekom mjeseca maja u ovoj katedralnoj crkvi – koja je sedam puta svakoga dana ispunjena vjernicima na svetim misama – časti se čudesna ikona Madonne dell Sterpeto. Ona je tako preimenovana upravo zato što je bila pronađena na mjestu s mnogo starih suhih grana. Vjerojatno su ikonu nekad davno odbacile nekršćanske osvajačke snage, kao što su i iz susjednog grada Tranija bacile u more veličanstveni križ, pa se on sam povratio na obalu. I ikona preblage Majke, kao i ranjeni i odbačeni križ, sada su svake godine – nošeni u neopisivo lijepim procesijama – s velikim poštovanjem postavljeni i slavljeni u svojim arhitektonski prebogatim svetištima. Pjevanje, muzika, počasne salve, uz prisutnost gradonačelnika, policije i vojske – a da uopće ne spominjem veliku šarolikost odijela različitih bratovština koje probuđuju radoznalost – sve to se nudi oku i uhu, ali osobito srcu i razumu onoga tko se uključuje u taj nadahnjujući događaj.

Dani u toj pitomoj pokrajini omogućili su mi izvanredno iskustvo vjere i istančane kulture. Tim više ako dodam da sam sv. misu slavio na velikom relikvijariju sv. Nikole, primio u dar mïru – tekućini koja izlazi na njegovom grobu, susreo se i s nadbiskupom grada, koji priprema dolazak Svetoga oca za dan molitve za Siriju (7. juna), prisustvovao promociji vrhunske poezije u čast sv. Ivani Orleanskoj (prevedene i na srpski jezik), diveći se pritom i veličanstvenom kipu sv. Nikole, koji je tome gradu – smještenom u središtu između Rima i Carigrada – predao ruski predsjednik Putin.

Očekujemo dolazak nadbiskupa mons. Cuccija i autora poezije također u Beograd… Neuobičajeni intenzitet iskustava, nadahnuća i gostoljubivosti tijekom tih dana doista su mi ispunjavali dušu. Tako otkrivah kako je potrebna, važna i nužna suradnja među našim mjesnim Crkvama. Mnogo sam se trudio u svim susretima i razgovorima da stvarno uspostavimo nove crkvene odnose – ne samo na području djelatnosti Caritasa, nego u svim oblastima našega crkvenog poslanja.

Možemo mirno zaključiti – i ne treba nam za to mnogo daljnjeg umovanja, dokazivanja – da je ljubav i pobožnost prema blaženoj Djevici Mariji pravi lijek za pojedinca, za zajednice, župe, narode i države. Ljubav i povjerenje prema Bogorodici probuđuju u nama nadu, snagu, ustrajnost, čežnju za zajedništvom i nadahnjuju pravu umjetničku kreativnost.

Braćo i sestre, evo zašto se u Crkvi beogradskoj toliko trudimo da promičemo marijanski duh. Pomislite, dragi čitatelji, na svečanost Velike Gospe u našoj katedrali, na blagdan Bogorodice Beogradske u crkvi Sv. Petra, na značenje slavlja blagdana Marije Pomoćnice. Taj je blagdan upravo pred nama: u četvrtak 24. maja slavit ćemo ga u katedralnoj crkvi Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Sveti otac papa Franjo zapovjedio je da se od ove godine nadalje u ponedjeljak poslije Pedesetnice ili Duhova obavezno slavi i blagdan Bl. Djevice Marije, Majke Crkve!

Dragi čitatelji, poznato vam je da od prvoga dana moje biskupske prisutnosti u Beogradu, svaku molitvu završavam zazivom: »Marijo – Majko Crkve – moli za nas!« Ona svojom velikodušnom ljubavlju i služenjem svima nama stvarno postaje lijek našoj duši i tijelu.

Dostojno, dakle, slavimo mjesec maj i sve Bogorodičine blagdane! Ipak vas posebno pozivam u našu katedralnu crkvu na sam blagdan Marije Pomoćnice. Izmolimo pravo zdravlje sebi, našim obiteljima, našoj mjesnoj Crkvi. Ona, djevica i Majka, majka Boga i čovjeka, rođena u Starom zavjetu ali po njoj počinje Novi zavjet, ona koja skuplja preplašene apostole i hrabro stoji pod Isusovim križem – ona poznaje, stvarno poznaje, sve naše boli, potrebe, sumnje, bolesti, nemoći i strahove i može nas izliječiti. Ona stoji uz svakoga od nas, da bude naš lijek u svim okolnostima!

Stanislav

FOLLOW US ON: