HomevestiPosjet Papinog državnog tajnika Iraku

Posjet Papinog državnog tajnika Iraku

Kardinal Parolin bit će u Iraku od 24. do 28. decembra

Kardinal Pietro Parolin posjetit će sirijsku katoličku crkvu Gospe od Spasa, gdje su 2010. godine teroristi ubili desetak vjernika i dva svećenika. Na blagdan sv. Stjepana, 26. decembra, kardinal će biti u Erbilu, gdje će se sastati s članovima Vlade autonomne pokrajine iračkog Kurdistana, a odande će otići u Ninivsku dolinu proslaviti sv. Misu u gradu Qaraqoshu

To je vrlo dobrodošao posjet, osobito ovih dana kada se spominjemo Spasiteljevog rođenja – rekao je za našu radijsku postaju pomoćni biskup Bagdada, msgr. Shlemon Warduni, komentirajući posjet Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina Iraku. Kardinal će u toj zemlji biti od 24. do 28. decembra, a sastat će se s predstavnicima iračke Vlade i Istočnih Crkvi. Zajedno s kaldejskim primasom, kardinalom Louisom Raphaelom Sakom koncelebrirao je na svetoj misi polnoćki u kaldejskoj katedrali sv. Josipa.

Na Bliskom Istoku sve manje kršćana

U razgovoru za našu radijsku postaju biskup Warduni je kazao da je posjet Papinog državnog tajnika znak ohrabrenja za sve kršćane u Iraku, čija je prisutnost nažalost sve rjeđa. Gotovo milijun kršćana napustilo je Irak – rekao je te istaknuo da su na tom području kršćani prisutni od samih početaka. Biskup Bagdada također je osudio nastojanja da se Bliski Istok isprazni od kršćana, no istodobno je istaknuo da ta mala zajednica ima povjerenja u Gospodina Isusa te da od njega crpi snagu potrebnu za ostanak, u skladu s voljom Nebeskog Oca.

Molimo za mir i za posjet pape Franje

U svijetu koji je rastrgan ratovima, u kojem je udaljenost od Boga očita, gdje se nemoral povećava i traži se samo novac, pomoćni bagdadski biskup nada se da će ljubav djeteta Isusa osvijetliti srca ljudi. Razmišljajući o Iraku, priznaje da je poduzeto mnogo koraka i da je stanje sada bolje, ali još uvijek nedostaje potpuni mir kojemu svi Iračani teže. Molit ćemo zajedno s kardinalom Parolinom. On će nam donijeti blagoslov Svetog Oca – zaključio je biskup Shlemon Warduni i na kraju dodao da se nadaju pohodu pape Franje Iraku.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: