HomevestiPotpora Radio Mariji Srbije

Potpora Radio Mariji Srbije

Radio Marija, jedini katolički radio i jedini radio program na hrvatskom jeziku u Srbiji

Radio Marija Srbije postoji od 2003. godine, a njegovo je postojanje i djelovanje više nego važno za Hrvate katolike u Srbiji, jer je to jedina radio postaja u državi na kojoj se čuje katolička riječ, na hrvatskom jeziku.

Radio Mariji u Srbiji u ovih 15 godina postojanja najveći dio troškova pokrivala je Svjetska obitelj Radio Marije. Nakon višegodišnjih pregovaranja, molbi i produljenja, od 1. oktobra ove godine hrvatska redakcija Radio Marije mora u potpunosti samostalno snositi svoje troškove.

Ako do kraja 2018. godine ne uspiju osigurati financijska sredstva za neometani rad i pokrivanje svih troškova, do kraja februara 2019. godine će biti prisiljeni ugasiti jedinu redakciju koja emitira program katoličkog sadržaja na hrvatskom jeziku.

Hrvatska redakcija Radio Marije sada treba pronaći način i osigurati potrebna sredstva. Trošak na mjesečnoj razini iznosi oko pet tisuća eura, a novac je potreban za najam prostora, državne i agencijske pristojbe za FM dozvole i emitiranje programa, troškove plaća troje zaposlenih i slično. S obzirom da po pravilima Svjetske obitelji Radio Marije nije dozvoljen nikakav prostor za reklame i marketing, nalaze se u prilično teškoj situaciji.

“Smatramo da je Radio Marija od općeg i krucijalnog interesa kako za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, za matičnu domovinu Republiku Hrvatsku radi hrvatskog puka izvan domovine koji njeguje živu hrvatsku tradiciju i kulturu, tako i za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i Srbiji, a sve zbog toga jer je jedini radio na hrvatskom jeziku i katoličkog programa u Srbiji”, istaknuo je mons. Andrija Anišić, direktor programa i glavni i odgovorni urednik Radio Marije Srbije, moleći za pomoć.

Podsjetimo, hrvatska redakcija Radio Marije Srbije ove je godine dobila priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara za 15 godina emitiranja, a 2016. godine nagradu Katoličkog društva Ivan Antunović za zasluge u djelovanju na duhovnom, kulturnom i društvenom području među Hrvatima u Bačkoj. Isključivo vjerski, katolički program emitira se 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

U cilju pronalaženja načina za daljnji opstanak Radio Marije Srbija u Republici Srbiji, jedinog radija s 24-satnim programom na hrvatskom jeziku kojem prijeti gašenje, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas već sljedeći tjedan ide u Beograd. Ondje će održati sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, na kojemu će biti i direktor programa i glavni urednik programa Radio Marije Srbija mons. Andrija Anišić s kojim će, uz ostalo, razgovarati o načinima i mogućnostima potpore opstanku tog radija.

Budući da je riječ o jedinom radiju s 24-satnim programom na hrvatskom jeziku u Republici Srbija, poslali smo upit Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u kojoj mjeri mogu pomoći Radio Mariji Srbiji kako bi i dalje djelovali.

U svom službenom odgovoru za portal Hrvatske katoličke mreže poručili su nam kako ih je direktor programa i glavni urednik mons. Andrija Anišić obavijestio o ovom gorućem problemu. Naime, nedavno je  bio u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici te je tom prilikom iznio ovaj veliki problem i razgovarao o potrebi iznalaženja načina za pomoć nastavku radijskog emitiranja Radio Marije u Republici Srbiji.

“Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Zvonko Milas i predstavnici hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Republici Srbiji već sljedeći tjedan će u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu održati sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, na kojemu će biti i mons. dr. Anišić s kojim će, uz ostalo, razgovarati o načinima i mogućnostima potpore opstanku Radio Marije u Srbiji”, naglasili su.

“Vjerujemo kako će se zajedničkim angažmanom uspjeti pronaći rješenje za nastavak rada i djelovanja ove vrlo važne i slušane radijske postaje”, stoji u službenom odgovoru iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prema riječima mons. Anišića, svih 15 godina emitiranja većinu njihovih troškova (85%) pokrivala je Svjetska obitelj Radio Marije.

“I mi smo im zahvalni na tolikoj pomoći. Imamo jako lijepo opremljen studio u Subotici koji su također oni financirali, ali su nam na Svjetskom kongresu prije mjesec dana priopćili da nas više nisu u mogućnosti financirati i da se trebamo pobrinuti da sami pokrivamo svoje tekuće mjesečne troškove koji iznose oko pet tisuća eura”, poručio je mons. Anišić.

Hrvatska redakcija Radio Marije Srbija sada treba pronaći način i osigurati potrebna sredstva. S obzirom da po pravilima Svjetske obitelji Radio Marije nije dozvoljen nikakav prostor za reklame i marketing, nalaze se u prilično teškoj situaciji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: