Homelokalne vesti»Pred Bogom ništa nije skriveno«

»Pred Bogom ništa nije skriveno«

Dana 2. novembra 2020. godine, nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar predvodio je svečano euharistijsko slavlje u konkatedralnoj Crkvi Krista Kralja u Beogradu. Toga dana je, kako je već tradicionalno prihvaćeno, pomen svih vernih pokojnika ili Dušni dan.

Na početku svečanog misnog slavlja vernike je pozdravio i obratio im se generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević, župnik Župe Krista Kralja.

»Razmišljati o smrti kao o učiteljici života«

Naglasivši povezanost između »ovog vidljivog i onog nevidljivog«, nadbiskup je u svojoj homiliji podsetio okupljene da »kad razmišljamo o pokojnima ‒ oni kao da su žive slike pred nama«. Dodao je da stalno treba da se podsećamo da smo smrtni, jer »ko ne razmišlja o smrti, ne može da doživi punoću ni ovog zemaljskog, a ni duhovnog života. Stoga ovi dani imaju izvanrednu pedagošku dimenziju, uz strogu duhovnu, a to je odgovornost«, naglasio je preuzvišeni.

Toliko je bolesti, umiranja, pandemija… kao što je i ova koja ovih dana sve nas pogađa, ali zašto je tako? Upravo zato što »ne razmišljamo o smrti«, upozorio je nadbiskup, a u pogledu života pod maskama dodao: »Živeti pod maskama znači skrivati se, danas se mnogi kriju pod maskama, kriju svoju neodgovornost, ali pred Bogom ništa nije skriveno.«

Tradicija da svećenik na ovaj dan treba da služi tri mise nije samo puki simbol: »Majka Crkva je za svaku pripremila posebna čitanja i molitve: kakvog li tu samo duhovnog bogatstva ima!«, naglasio je nadbiskup. Osvrnuvši se pak na čitanja, delić tog duhovnog bogatstva koje daje Majka Crkva, nadbiskup je objasnio: »U prvom čitanju Bog nam daje iskušenja, a drugo čitanje pruža nam garanciju da nas Bog nikad i ni na jedan trenutak neće zaboraviti i ostaviti.« Tako nam i Sveto pismo poručuje: »On se baš zauzima za nas« (Rim 8, 34).

Na kraju svečanog misnog slavlja otac nadbiskup je položio upaljenu sveću i blagoslovio grob jednog od svojih prethodnika, sahranjenog u Crkvi Krista Kralja ‒ mons. dr Josipa Ujčića. Takođe je položena sveća pokraj velikog križa smeštenog pored ulaza u pomenutu crkvu, pred kojim su svi vernici koji su iz bilo kojeg razloga bili sprečeni da odu na grobove svojih bližnjih, mogli da izmole molitvu za njihove duše, a naposletku i da zapale sveću.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: