HomevestiPredstavljen Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi

Predstavljen Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi

Na slici: Konferencija za tisak posvećen Susretu o zaštiti maloljetnika

U ponedjeljak, 18. februara, u Tiskovnom je uredu Svete Stolice održana konferencija za tisak na kojoj je predstavljen Sastanak o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. februara

Nijekanje je primitivni mehanizam; moramo se udaljiti od pravila šutnje i prekinuti suučesništvo, jer se zakon šutnje ne može prihvatiti – rekao je, odgovarajući na pitanja novinarā, malteški nadbiskup Charles J. Scicluna, drugi tajnik Zbora za nauk vjere i član Organizacijskoga odbora spomenutoga sastanka.

Nadbiskup je istaknuo da je sastanak dio puta koji je odavno započeo, a njime se želi postići odgovarajuće uvjete kako bi došlo do konkretnoga nastavka; odnosno, biskupi će se vratiti u svoje biskupije kako bi nastavili s radom  i utvrdili procedure, svjesni svoje odgovornosti. Kada je riječ o „zaštiti nevinosti“, ne valja popuštati. Potrebno je pronaći odgovarajuća rješenja za taj problem, kako bi Crkva bila sigurno mjesto za sve, a posebno za djecu – kazao je nadbiskup. Osvrnuvši se na očekivanja od tog susreta, istaknuo je da valja krenuti od razumnih očekivanja; u tri dana se, naime, ne mogu riješiti svi problemi; bitna će biti primjena donesenih odluka u pojedinačnim sredinama.

Na pitanja je nazočnih novinarā odgovarao i kardinal Blase J. Cupich, čikaški nadbiskup i član Organizacijskoga odbora, te govorio o novom svitanju što se tiče transparentnosti. Kardinal je pojasnio da biskupi koji će biti na sastanku, većinom predsjednici biskupskih konferencija, moraju shvatiti koje su njihove odgovornosti, te da će točno određeni „program zaštite“ pomoći izbjeći ono što se događalo u prošlosti. Pritom je napomenuo da su se brojni sudionici sastanka u Vatikanu susreli sa žrtvama, kako je tražio papa Franjo, te svatko od njih u srcu nosi rane onih koje su zlostavljali članovi Crkve.

Kardinal Cupich je govorio i o homoseksualnosti koja – kako je rekao – nije uzrok zlostavljanja, te o prikladnim metodama screeninga koje valja primijeniti u odnosu na kandidate koji žele ući u sjemenište, kako bi se spriječio ulazak onima koji su izloženi opasnosti zlostavljanja.

O samom odvijanju Susreta o zaštiti maloljetnika govorio je pater Federico Lombardi, predsjednik vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. i moderator sastanka, te kazao da će svaki od ta tri dana razgovorā biti posvećen određenoj temi, odnosno odgovornosti biskupā; zatim komu biskupi i vrhovni poglavari redovničkih zajednica trebaju polagati račun; te transparentnosti. Papa Franjo će jednim uvodom otvoriti radove skupa, te zatvoriti u nedjelju, govorom nakon svete mise.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: