Homelokalne vestiPreminuo p. Jurij Devetak, svećenik Misijske Družbe Lazarista

Preminuo p. Jurij Devetak, svećenik Misijske Družbe Lazarista

Misijska kuća Lazarista iz Celja, javila je da je svećenik Misijske Družbe Lazarista JURIJ DEVETAK CM u molitvenoj pratnji subraće, mirno usnuo u Gospodinu, u četvrtak 14. marta 2024. godine  u svojoj 83. godini života.

Misa za + Jurija Devetaka, bit će u crkvi sv. Ćirila i Metodija na Banovom brdu u nedjelju 17. marta 2024. godine  u 10:00 sati.

Dan i vrijeme sprovoda, koji će biti na centralnom groblju u Ljubljani, naknadno će biti objavljeni.

Iz župe Sv. Ćirila i Metodija bit će organiziran odlazak na sprovod.

Budući da je u Beogradskoj nadbiskupiji djelovao više od 40. godina izražavamo sućut svim ožalošćenima i ujedno se zahvaljujemo Misionarskoj Družbi Lazarista koja ga je poslala pa je pastoralno djelovao kod nas te molimo Gospodina da ga nagradi za njegov nesebični trud i rad.

Životopis p. Jurija Devetaka

Jurij Devetak je rođen 1941. godine u župi Miren kod Nove Gorice od oca Antona i majke Jožefe. Kao devetorođeno dijete Jurij je kršten i krizman u domaćoj župi, gdje je i počeo skupljati znanje u osnovnoj školi. Gimnaziju je godinu dana pohađao u Ljubljani – Šentvidu, a zatim je prešao u Zagreb, gdje je 1959. maturirao na Šalati. Ušao je u Misijsku družbu i završio novicijat u Beogradu. Dvije godine studija na Teološkom fakultetu obavio je u Zagrebu (1960.–1962.), odslužio vojni rok u Štipu (1962.–1964.) i nastavio studij na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Vječne zavjete dao je 9. 9. 1964. godine. Za đakona je bio zaređen 1966. u ljubljanskoj katedrali, a za svećenika 29. 6. 1966. u Logu pri Vipavi.

Nakon svećeničkog ređenja ostao je među bogoslovima koji su boravili u Šmartnom ob Savi i mopedima se vozili u pet kilometara udaljenu Ljubljanu, zajedno brinući za filijalnu crkvicu sv. Martina. Godine 1967. premješten je u Zagreb – Vrapče i dobio dekret za kapelana, no već nakon mjesec i pol ponovo je premješten u Beograd za podravnatelja sestara usmiljenki (1967.–1972.). Njihov provincijalni ravnatelj dr. Stanko Žakelj dodatno je, naime, postao provincijal/vizitator lazaristâ pa je tražio pomoćnika. Nakon isteka njegovog mandata preuzeo je službu provincijalnog ravnatelja (1972.–1984.), u međuvremenu nekoliko puta bio pozivan na vojne vježbe, a zatim premješten u Ljubljanu (1984.–1988.) za ravnatelja bogoslova, za superiora i rektora crkve Srca Isusova. Godine 1988. vratio se u Beograd za župnika (neko vrijeme također je bio superior i dekan) do 1995., kad je ponovno otišao u Ljubljanu (za provincijalnog tajnika i rektora crkve). Godine 2004. nanovo je premješten u Beograd kao pomoć župniku Petru Taševu (kao sužupnik) gdje ostaje do 2020. godine i tada odlazi u Sloveniju.Tamo boravi u Celju do svoje smrti 14. marta 2024. godine.

Počivao u miru Božjem!

 

KMC

FOLLOW US ON: