Homelokalne vestiPromocija zbornika naučnih radova Beograd i Vatikan: Segmenti diplomatske istorije ( FOTO)

Promocija zbornika naučnih radova Beograd i Vatikan: Segmenti diplomatske istorije ( FOTO)

U sredu, 29. decembra 2021. godine, u sali Evropa Orinarijata Beogradske nadbiskupije, održana je promocija zbornika naučnih radova Beograd i Vatikan: Segmenti diplomatske istorije. Povod publikovanja ove knjige koja je privukla veliku pažnju javnosti bila stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Svete stolice.

Promociji su prisustvovali izaslanik Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija, Preosvećeni episkop hvostanski g. Justin, izaslanik ministra spoljnih poslova g. Nikole Selakovića, državni sekretar g. Nemanja Starović, kao i  predstavnici ostalih državnih, crkvenih i obrazovnih institucija iz Republike Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutne je na početku srdačno pozdravio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. Naime, Beogradska nadbiskupija je sačekala da prođe zvanično i institucionalno obeležavanje diplomatskog jubileja, kako bi ona kao „svedok vremena i mnogih događaja i kao ona koja deli istoriju i sudbinu prestonog grada Beograda, koji je svojevrsni most između Istoka i Zapada i sama dala svoj skromni doprinos otvorenom dijalogu, koji pre svega treba biti plod Duha Božijeg“, rekao je Nadbiskup.

Nadbiskup je posebno istakao i pohvalio sve aktivnosti Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i Ambasade Republike Srbije pri Svetoj stolici, a takođe i aktivnosti Državnog sekretarijata Svete stolice i Apostolske nuncijature u Beogradu, povodom obeležavanja znamenitog jubileja.

Sa posebnom radošću spomenuo je posetu ministra Selakovića Vatikanu, kao i posetu nadbiskupa Galagera Beogradu.

Potom je prisutne u ime Njegove Ekselencije mons. Lučana Surijanija, apostolskog nuncija u Beogradu, pozdravio mons. Simon-Petar Lukjamuzi, prvi sekretar apostolske Nuncijature, koji je istakao značaj promovisanja dijaloga i mira. U tom kontekstu rekao je da je naučni zbornik od velikog značaja, jer su u njemu sabrani radovi najznčajnijih eksperata koji se predano bave diplomatskom istorijom.  Na poseban način se zahvalio mons. Stanislav Hočevaru, „čiji su interes, vodstvo, doprinos i trud u mnogome pomogli da se dočeka dan izlaska ovog dela“, kao i ambasadoru Simi Avramoviću na predanom radu i plodonosnoj saradnji.

Zatim je pročitana pozdravna poruka prof. emeritusa dr Sime Avramovića, ambasadora Republike Srbije pri Svetoj stolici, u kojoj je Njegova Ekselencija istakao značaj ovog jubileja, ali i istraživanja koja mladi srspki naučnici u poslednjim godinama obavljaju, spomenuvši istraživanja Miloša Vulića i Milosava Đokovića, kao i doktorsku disertaciju Dušana Rakitića. Ambasador Avramović zaključuje da „radovi u ovom zborniku pre svega podstiču na razmišljnaje koliko su za obe strane bili važni naši bilateralni odnosi, jačajući uverenje o neophodnosti njihovog daljeg razvijanja u vremenima koja dolaze“.

Nakon uvodnih pozdrava, urednik i jedan od autora politikolog Miloš Vulić, predstavio je prisutnima rezultate istraživanja i rada, njega i kolege Đokovića i osvrnuo se na podršku koju su u tom procesu dobijali pre svega od ambasade Republike Srbije pri Svetoj stolici, bivšeg ambasadora g. Dejana Šahovića i sadašnjeg g. Sime Avramovića, kojima se posebno zahvalio.

Prvo stručno izlaganje imao je prof. dr Zoran Jovanović, istaknuti istoričar. Profesor Jovanović je u svom obraćanju, kao jedan od recenzenata napomenuo da je vrednost zbornika višestruka i da zbornik predstavlja od sada pa nadalje najrelevantniju osnovu za dalja istraživanja i rad. On se osvrnuo i na neke ustaljene greške koje nastaju iz neobjektivnosti i predrasuda kod istoričara sa obe strane, napomenuvši da to nikako nije slučaj sa ovim zbornikom u čemu je po njegovim rečima takođe jedna od vrednosti.

 

Nakon profesora Jovanovića, prisutnima se obratio takođe recenzent prof. dr Darko Tanasković, doajen srpske diplomatije i bivši ambasador Republike Srbije u Vatikanu. On je naglasio da sve autore i lično poznaje i da je upoznat sa njihovim dosadašnjim radom, te napomenuo da se radi o sa jedne strane mladim istraživačima čiji rad će zasijati punim sjajem, ali i o iskusnim profesorima koji predstavljaju eminentna imena u svetu istorijskih nauka. Prof. Tanasković se prisetio i svojih diplomatskih dana u Vatikanu, nadahnuto govoreći o svojim susretima sa trojicom papa, ali i o svom poznanstvu sa ličnim sektoratom pape Pavla VI. Posebno je naglasio da je značajno što se u zborniku pored odličnih istorijskih studija, našla i studija politikologa Vulića, koja govori o prirodi pontifikalne diplomatije, naglašavajući da je tako nešto preko potrebno ne samo istraživačima i nauci, već posebno, diplomatama i praktičnom radu u diplomatiji.

Na kraju je zaključeno da je ovo jedan veliki korak na planu daljeg razvoja i unapređenja ne samo diplomatskih odnosa Beograda i Vatikana, već i na planu ekumenskih odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve.

Miloš Vulić

FOLLOW US ON: