Homelokalne vestiPropovijed kardinala Vinka Puljića na euharistijskom slavlju i blagoslovu Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, 10. septembra 2022.

Propovijed kardinala Vinka Puljića na euharistijskom slavlju i blagoslovu Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, 10. septembra 2022.

Dragi brate u Biskupstvu, nadbiskupe Stanislave, draga braćo biskupi, misnici, redovnici i redovnice, dragi dobročinitelji, draga braćo i sestre.

Sve vas na početku ove propovijedi iskreno pozdravljam. Drago mi je da sam s Vama i među vama zajedno Boga slaviti, zagovor Gospin moliti kao i zagovor svetog Ivana Kapistrana 1456 godine, koji je simbol oslobođenja Beograda od nekrsta, spomen na papu Kalista III, koji je ustanovio spomen oslobođenja te uveo blagdan Preobraženja Gospodinova, svetog Ivana XXIII, koji je otvorio II: Vatikanski koncil. U spomen ovih uključujemo u ovu Misu sve donatore koji su se svojom dobrotom ugradili u obnovi Marijanuma, gdje blagoslivljamo kip svetog pape Ivana XXIII. kao i ovaj obnovljeni Pastoralni centar.

Ovom Misom slavimo otajstvo Preobraženja Gospodinova. Upravo kroz našu zahvalnost doživljavamo svoje preobraženje, svjesni što god imamo, dar je Božji. Svjesni Božje prisutnosti i Božjeg djelovanja u nama čovjek oplemenjuje svoje srce i svoju savjest. Zahvalnost odgaja čovjekovo srce u odanosti. Bogu zahvaljujemo i svima po kojima je Bog svoja djela izvodio prema nama, pa i prema ovoj obnovi i izgradnji.

Ne skrivaj lica svoga od mene“ (ps. 143, 7). Upravo na brdu preobraženja je očitovao svoje lice. Tim očitovanjem Božanskog licu u svojoj ljudskosti, spremio je apostole da mogu se suočiti s licem Kristovim u njegovoj muci, i križu. Utisnuo je sliku svoju u nas na krštenju, te je to bio prvi korak našeg preobraženja. Svi čini vjere idu za tim da se utisne Kristovo lice u nas i da ga očitujemo svojim životom.

Kao što su ga apostoli vidjeli na brdu Preobraženja, tako ćemo ga i mi vidjeti kada se nađemo „licem u lice“, kako jedna pjesma kaže. Svi smo okupirani kako postići sreću. Nema postizanja sreće bez jasnog životnog cilja. Svojim preobraženjem je pokazao cilj prema kojem treba stremiti. Onaj koji otkrije cilj i krene prema cilju ide sigurnim putem postizanja sreće. To je Otac nebeski potvrdio da slušamo Njegova Sina, jer je on rekao da je Put, Istina i Život.

Stvoritelj svega je i svome stvorenju čovjeku povjerio da s njime surađuje u dovršenju svijeta. Dok ovom zemljom putujemo razvijamo sve darove Božje u nama te gradimo brojna zdanja, koja nisu sebi svrha, nego da služi čovjeku na putu do cilja. Tako i ovaj Pastoralni centar Marijanum danas blagoslivljamo da on postane blagoslov za sve djelatnosti koje će se u njemu događati.

Sva gradnja treba služiti čovjeku za izgradnju u ljubavi, dobroti, nadi i vjeri.

Nije lako plivati protiv struje. Nije lako živjeti i svjedočiti Uskrslog Krista u ozračju izokrenutih vrednota. Nije lako razlučiti dobro od zla, istinu od laži, svjetlo od tame. Zato nas papa poziva da učimo razlučivati duhove. Narodna kaže: nije svaka ptica Duh Sveti. Nas koji put brojka prepadne. Zato nas Isus hrabri „Ne boj se stado malo“ uči nas da smo „sol zemlje“ i „svjetlo svijeta“. Tu hrabrost ne daje naša snaga, nego snaga pouzdanja u Gospodina, snaga vjere.

Preobraženje društva
Živeći ovo ozračje nadvija se strah nad nama. Strepnja od onoga što je čovjek proizveo da nas uništava. Nadvija se beznađe u ljudima, ljudi postaju sve potišteniji. Vidimo pojavu agresije u obitelji, na ulici, sportskim terenima, među strankama, medu narodima.

FOLLOW US ON: