Homelokalne vestiProslava Beogradske Bogorodice u crkvi sv. Petra u Beogradu

Proslava Beogradske Bogorodice u crkvi sv. Petra u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan Beogradske Bogorodice, u srijedu, 19. oktobra u crkvi sv. Petra u Beogradu predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika p. Smiljana Milićevića i svećenika grada Beograda.

Župnik Milićević  na početku misnog slavlje uputio je pozdrave i dobrodošlicu nadbiskupu, beogradskim svećenicima i svim prisutnim vjernicima, istaknuvši da nadbiskup s velikom ljubavlju brine za vjernike kao mjesni pastir i redovito slavi misu u ovoj crkvi o blagdanu Beogradske Bogorodice.

Nadbiskup Hočevar je zahvalio župniku i isusovcima što duhovno brinu ne samo za župnu zajednicu sv. Petra nego i za sve vjernike koji dolaze u ovu crkvu, jer je u središtu Beograda, i dobivaju duhovnu okrepu, bilo kroz razgovor, molitvu ili kroz sakramente (posebno kroz sakrament svete ispovijedi). Nadbiskup je poželio obilatu zaštitu Gospe Beogradske, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernicima.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istaknuo kako se od njegovog dolaska svečanije slavi ovaj blagdan, a i odaziv vjernika je sve veći, što pokazuje da je prihvaćen. Govoreći o našem iskustvenom doživljaju nazočnosti Bogorodice baš ovdje, nadbiskup je naglasio kako nas baš ona upozorava na našu nemoć i siromaštvo, ali nas i upućuje na Krista od kojeg možemo primiti savršenu ljubav, upravo preko euharistije. Istakavši da mi u Beogradu Mariju zovemo Gospa Beogradska, nadbiskup je rekao kako je Marija prava Gospa poradi tri razloga: „prvi razlog je što je uvijek bila bez grijeha, od samog začeća a i poslije u životu uvijek je bila u suradnji s Bogom i nikad se nije odmaknula od Njega. Drugi razlog je što je u svim situacijama sačuvala odanost Božjem planu. Tu je bilo i teških situacija, ponajprije sam navještaj rođenja Isusa, a poslije i samo proživljavanje majčinske patnje zbog svega što je njen sin Isus podnio. Treći razlog je što je ona i naša Majka. Majka koja je preuzela pod križem, a i prije, brigu za Kristovu Crkvu. Tako je ona Majka u službi svih ljudi za opće dobro“. Nadbiskup je također protumačio i naziv Beogradska, rekavši kako je mi ovdje zovemo tako iz razloga što živimo u specifičnoj situaciji u Beogradu i ona nam želi pomoći. Osim toga i mi u ovom gradu moramo živjeti svjesno. „Upravo mi katolici moramo biti svjesni koje su potrebe ovoga grada i koje su naše dužnosti kako bi brinuli za opće dobro“, rekao je nadbiskup Hočevar. Govoreći o katolicima Grada Beograda, nadbiskup je potakao sve da je važno da se međusobno poznaju, s jedne i druge strane rijeka. Nadbiskup Hočevar je podsjetio na povijest Beograda koji je čak imao trideset različitih imena, a 878. godine papa ga je nazvao slavenskim imenom. Također je podsjetio na njegov položaj koji je na međi Istoka i Zapada, a katolici su u ovom gradu uvijek imali velike i dominantne zadaće. Neizostavno ime u velikom doprinosu je sv. Ivan Kapistran pod čijim vodstvom je oslobođen Beograd 1456., a papa Kalikst III. je u zahvalu za taj događaj 1457. odredio da se u svim crkvama u podne zvoni i moli Anđeo Gospodnji kao i proglašenje novog blagdana Preobraženja Gospodnjeg koji će se slaviti 6. augusta u cijeloj Crkvi. Upravo je nedavno na zvoniku katedrale blagoslovljen mozaik Preobraženja Gospodnjeg, a mi katolici bi trebali još više zahvaljivati Bogu za taj blagdan i biti svjesni tih činjenica. Na kraju propovijedi nadbiskup Hočevar je naglasio kako je prisutnost Katoličke Crkve u Beogradu oduvijek bila značajna, tako bi trebalo biti i danas, unatoč tome što je brojčano mala, mora biti glavni akter u društvu, kao sol i kvasac kojeg treba malo da bi se osolilo puno hrane ili da uskvasa puno tijesta.

Na kraju mise riječi zahvale svima koji su sudjelovali u ovom slavlju kao i svima koji su bili u pripremi ovog događaja uputio je župnik Milićević, a vlč. Mihael Sokol, rektor Marijanuma je ukratko obavijestio vjernike o nadolazećim važnim događajima u Nadbiskupiji.

Nakon svete mise nadbiskup Hočevar je predmolio molitvu Majci Božjoj pred slikom Beogradske Bogorodice te sa svećenicima i vjernicima ophodio iza glavnog oltara gdje se nalazi slika.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: