Homelokalne vestiProslava blagdana Presvetog Trojstva u Kruševcu

Proslava blagdana Presvetog Trojstva u Kruševcu

Dana 27. 5. 2018. malena kapela u Kruševcu proslavljala je dan posvećen svom nebeskom zaštitniku ‒ blagdan Presvetog Trojstva.

Uoči svete mise mališani koji su u velikom broju došli s roditeljima na misno slavlje družili su se u razgovoru s ocem nadbiskupom u dvorištu kapele. U deset sati usledila je sveta misa, predvođena njegovom preuzvišenošću mons. StanislaHočevarom, nadbiskupom i metropolitom beogradskim, uz koncelbraciju vlč. Ivana Poleta, župnika u Jagodini i Kruševcu, i preč. Stjepana Vinojčića, župnika u Kragujevcu, koji je dugi niz godina bio župnik u Kruševcu.

Pozdravljajući prisutne na početku svoje homilije, koja je ujedno bila svojevrsni čas veronauke za sve nas, preuzvišeni je između ostalog rekao da na »ovaj lijep, sunčan proljetni dan proslavljamo najveću tajnu naše kršćanske vjere, tj. Presvetu Trojicu«. Zatim je u istom duhu naglasio važnost reči zborne molitve »Bože, vječni Oče, Ti si na svijet poslao svoga Sina Isusa da bi postao čovjekom« ‒ da bi nas iskupio od greha, pozvao na jedinstvo i pomirenje s Bogom. Isus je rođen od Djevice Marije, Majke Crkve i Majke svih nas, nas koji smo po krštenju pozvani na svetlost, da »po križu započinjemo i završavamo dan«, predajući ga na početku i na kraju Presvetom Trojstvu u čije smo ime kršteni i u čije ime svakog dana, a posebno nedeljom, slavimo susret s Gospodinom na za nas tako važnoj svetoj misi, naglasio je mons. Hočevar.

Kada slavimo Presvetu Trojicu mi otkrivamo Onoga ko se u svojoj slavi predstavio Mojsiju rekavši: »Ja sam onaj koji jesam«, što znači da je »naš Bog odvajkada, da nema početka«. Naš Bog je »Onaj koji nas oduvijek prati i uvodi nas u novu zemlju«, naglasio je nadbiskup, vodeći nas »ne samo iz egipatskog ropstva u Svetu zemlju, nego iz vremena u vječnost!« U tome nam pomaže i Duh Sveti, koji je duh istine, koji »čovjeku može pomoći da razumije vjeru«, rekao je mons. Hočevar i dodao da moramo znati da nas Bog neće nikad ostaviti. Ilustrovao je to podsećajući na reči evanđelja toga dana, u kojima sveti evanđelista Matej naziva Isusa »’Emanuel, što znači Bog s nama’, a danas su upravo posljednje riječi čitanja bile i završne riječi evanđelista: ’Idite, idite po svem svijetu svima propovijedajte.’« Te bi reči ujedno značile da smo svi mi Isusovi učenici, bez obzira na uzrast, jer »Isus je apsolutni mudrac, učitelj, suvereni vladar, On je i Bog i čovjek… I zato trebamo čitav život učiti od Njega, a to znači slušati Njega« ‒ zato svake nedelje i imamo čitanje, jer uvek ostajemo učenici… Govoreći o današnjem trenutku, ovom našem vremenu relativizma, preuzvišeni je upozorio da »što manje mi kršćani budemo živjeli Evanđelje i novi život koji smo primili« krštenjem, »to će više zla nužno biti  na svijetu, to više ćemo mi kršćani Europe zakazivati, manje ćemo biti misionari, to više će među nas dolaziti ljudi drugih vjera, drugačije kulture.« »A što manje bude vas ovdje u crkvi u Kruševcu, to više zla ćete nužno prouzrokovati svojom odsutnošću«, naglasio je. U završnim rečima homilije poreuzvišeni je ukazao da »ako smo pasivni, ako ne ulažemo svoju duhovnu snagu u duhovni razvoj, ne može biti drugačije. Eto, neka zato ova sveta misa probudi u nama tu sigurnost! Bog je s nama i, kao što rekosmo, On nas uvijek uvodi u novu stvarnost. Bog nije okrenut natrag! On nas priprema za raj ‒ već na zemlji!«

Posle svete mise slavlje je nastavljeno druženjem i razgovorima uz predivno pripremljeni agape, pa i uz pesmu svih nas praćenu zvucima gitare i harmonike.

Hvala dragome Bogu – Presvetom Trojstvu na tom predivnom danu!

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: