Homelokalne vestiProslava dijamantske mise fra Benedikta Vujice u župi sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Proslava dijamantske mise fra Benedikta Vujice u župi sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Fra Benedikt Vujica pripadnik je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Rođen je 20. 2. 1936. godine u Brestovskom, opština Kiseljak kod Sarajeva, gde je završio osnovnu školu. Zatim završava Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom kao i Filozofsko-teološki fakultet u Sarajevu. Posle novicijata polaže doživotne zavete u Franjevačkom redu, a za sveštenika je zaređen 14. 7. 1963. godine u samostanskoj crkvi na Plehanu. Dalje školovanje nastavlja u Rimu, gde je na Papinskom liturgijskom institutu pri Papskom ateneumu »Anselmianum« doktorirao 1971. godine. U beogradsku nadbiskupiju na službu gvardijana u Samostanu sv. Antuna Padovanskog u Beogradu dolazi 2012. godine, a od 2022. godine pa sve do danas obavlja službu samostanskog i župnog vikara i ekonoma Samostana.

 

Svečanim euharistijskim slavljem, u subotu 15. jula u franjvačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Beogradu, fra Benedikt Vujica član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Bogu je zahvalio na daru sveštenstva proslavivši svoju dijamantsku misu, jubilej 60. godina od svešteničkog ređenja.

Zahvalno misno slavlje predvodio je slavljenik u zajedništvu sa mnogobrojinim sveštenicima Vrhbosanske nadbiskupije ali i Beogradske nadbiskupije u kojoj je na službi  više od dest godina.

Prigodnu propoved ovom prilikom izrekao je biskup mostarsko-duvanjski i trajni apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Istakavši na početku razlog njegovog dolaska a to je “zahvalnost Bogu za život, svešteničko i redovničko služenje Benedikta Vujice, ali ja i na još jedan poseban način zato što sam s fra Benediktom vezan jer je on vodio duhovne vežbe pre mog biskupskog ređenja” istakavši na ovaj način povezanost kako svoju tako i svih prisutnih sveštenika kojima je fra Benedikt bio profesor ali i uzor kao i pravi duhovni prijatelj tokom školovanja ali i mimo toga.

Simbolična povezanost rodnog Brestovskog i Beograda podstakla je propovednika da govori o životu fra Benedikta koji “svedoči, ovde u župi sveca celog sveta svetog Antuna Padovanskog, prisutnost Katoličke Crkve i Franjine karizme”

Ruke su pune plodova ali se srce ne uznosi, jer zna da je sve Njegov dar, a šta smo mi bez Njega? Put od 60 svešteničkih godina je iza Vas, a i sprema se ono što je izbrojano u Božijim očima. Danas slavimo posebnu vrstu zahvalnosti. Kada čovek misli i razmišlja onda postaje zahvalan. Proživljeno vreme od 60 godina zadivljeno je Božijom prisutnošću u menama vremena. Čovek ostaje isti, makar nakon šest odnosno osam decenija nije isti. A godišnjica stavlja pred nas ono što u tom trenutku jesmo. Nije to neki zapis o postignućima nego spremnost da se poveruje Božijem pozivu, da se Isus Krist prati i da se odgovori na poziv evanđelja”, rekao je propovednik, nastavivši da se osvrće na porteklih 60 godina sveštenstva fra Benedikta.

“Fra Benedikt ne bi mogao biti autentičan ni kao redovnik, ni kao sveštenik, ni kao professor da se prvenstveno sam nije podučavao od Gospodina i Njegovih Reči u školi Isusovog Evanđelja”, istakao je mons. Palić.

Gospodin nas je u Kristu pomazao uljem blagoslova. A to nas pomzanje poziva da primimo ovaj veliki dar, vedrinu, svešteničku radost i da učinimo taj dar svojim. U našoj svešteničkoj radosti nalazim tri važne odlike: radost koja nas podmazuje, ne premazuje i čini nas bezobraznim, licemernim, samozadovoljnim, to je večna radost i misionarska radost koja zrači i privlači svakog”, citirao je propovednik misli pape Franje iz propovedi koju je izrekao na Misi posvete ulja 2014. godine, podstičući sve prisutne sveštenike da slede Isusov primer kao  primer koji imaju pred sobom u osobi fra Benedikta.

“ Dragi fra Benedikte danas zahvaljujemo Gospodinu za godine vernosti Vaše odluke, na snazi koja Vam nije ponestala, na milosti bez koje ne biste mogli da pratite Krista i radite za njegovo Kraljevstvo. Ali želimo da zahvalimo Vama za radost sa kojom ste živeli svoj poziv i svoje redovništvo, za radost kojom ste vršili sve svoje službe a to činite i danas” zaključivši svoju propoved zahvalom i čestitkom slavljeniku :“ Hvala Vam u ime svih onih koje ste susreli u svom svešteničkom životu i kojima ste kao sveštenik nešto dali. Pružili znanje, podsticali ih na dublje poznavanje otajstava vere, vodili na putu prema ostvarenju svešteničkog poziva, tešili u tužnim i teškim životnim situacijama, slavili liturgije, borili se za odgovor iz vere. Sve te zahvale danas nam mogu i trebaju biti blizu srca i dopreti do našeg srca i možete biti ponosni na ono što ste postigli kroz svoju predanost Božijem Kraljevstvu.”

Na kraju svečanog misnog slavlja prisutnim vernicima obratio se fra Ilija Alandžak gvardijan ovog franjevačkog samostana i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Beogradu koji je čestitajući ovaj jubilej fra Benediktu zahvalio Bogu na daru u osobi slavljenika, kako sveštenika, franjevca tako i čoveka. “Benedikt sa svojim životom i svojim služenjem svrstava se u velikane ovog našeg samostana i župe. Vama fra Benedikte hvala za svaki trenutak, svaku reč, svako ohrabrenje, koja je doprinela da možemo biti na usluzi onome što bi trebali biti, na usluzi Bogu i Njegovom narodu” čestitao je fra Ilija. Ujedno pozdravivši i zahvalivši i propovedniku mons. Petru Paliću koji se rado odazvao pozivu i prihvatio da svojim rečima obogati ovo misno slavlje. Zahvale i čestitke fra Ilija uputio je i rodbini fra Benedikta posebno bratu Marijanu i sestri Luci kao celoj rodbini. Ali i svim prisutnim sveštenicima, redovnicima I redovnicama kao i vernicima koji su došli da zajedno sa jubilarcem zahvale Bogu na daru njegovog svešteničkog poziva. Fra Iija je ujedno iskoristio priliku da čestita još jednom ovogodišnjem jubilarcu Beogradske nadbiskupije o. Petru Taševu koji je u januaru proslavio svoj dijamantski jubilej.

Zahvalu i čestitku izrekao je i fra Miro Relota, član Uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene, delegate provincijala fra Zdravka Dadića, istakavši značaj trenutaka u kome je fra Benedikt uvek bio tu za svoje studente, i što je u teškim trenucima stao uz svoje studente i bogoslove i pokazo im pravi put i nije im dao da se pokolebaju u svom pozivu već ih čvrsto vodio napred. “Benedikte Bog je ranije delovao kroz tebe po meni, a ja mu danas zahvaljujem za tebe. Hvala ti”, zaključio je svoju zahvalu fra Miro.

Zatim je zahvalio i čestitao fra Mario Katušić, fojnički gvadrijan koji se osvrnuo na milosrdnu stranu fra Benedikta koji kao ekonom nikada nije dozvolio da zapusti svoje student i bogoslove već je uvek mislio i na njih, kao i fra Niko Josić, dubravački gvardijan koji je takođe izrekao zahvalu i čestitke celog samostana i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama, poželevši da “ dragi Bog koji čini velika čudesa a ti si fra Benedikte jedno od tih čudesa koje je Bog učinio u našoj provinciji i u našoj svetoj Katoličkoj Crkvi, stoga zahvaljujem dragom Bogu i čestitam ti na ovom velikom jubileju.”

Nakon otpevanog Te Deuma – Tebe Boga hvalimo, na samom kraju misnog slavlja prisutnim sveštenicima i verniima obratio se i slavljenik koji је pozdravivši sve prisutne na poseban način mostarsko-duvanjskog biskupa , prvenstveno zahvalio svojim roditeljima koji su ga podigli u pravoj veri i iskrenoj ljubavi prema Bogu ali i svojoj braći i sestrama, rodbini, prijateljima, dobročiniteljima ali i svima znanima i ne znanima koji su ga molitvom pratili na ovom svešteničkom putu i koje je po Milosti Božijoj susretao.

„Dok se kroz ovaj sat osvrćem na šest decenija svoje svešteničke službe, prvo što vidim jeste da imam toliko razloga da zaista budem zahvalan. Iznad svega zahvaljujem dobrom Bogu od koga je svaki dobri dar, koji mi je dao život i bio pouzdan vodič u životnim trenucima. Bog me je izdašno pomagao, iznenada i čudesno. On mi je uvek bio čvrst oslonac i najbolji pedagog u svim životnim poteškoćama i iskušenjima. Uvek me je iznova obasjavao svojim božanskim svetlom i svojom snagom. Osetio sam kada se vratim unazad, da vidim i razumem da su mi i teskobni trenuci životnog puta bili zaista spasonosni. i da me je Bog u svim poteškoćama na životnom putu jako dobro vodio. Zato: Slava Tebi, Bože, slava Tebi!“, reči su kojima je fra Benedikt zahvalio Bogu na milosti ovog trenutka.

Svečano misno slavlje obogatio je svojim izvedbama hor Ars Vocalis uz pratnju Siniše Markanovića, operskog pevača iz Sarajeva.

 

Marija Antonela Kanelić

 

 

 

 

FOLLOW US ON: