Homelokalne vestiProslava Peobraženja u Beogradskoj nadbiskupiji

Proslava Peobraženja u Beogradskoj nadbiskupiji

U subotu, 6. avgusta, u prepodnevnim časovima u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano euharistijsko slavlje povodom proslave blagdana Preobraženja, ali ujedno i prve subote u mesecu avgustu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju sveštenika grada Beograda.

Svečanom misnom slavlju predhodila je molitva krunice koju je predvodio beogradski nadbiskup.

Tradicionalno, vernici se svake prve subote u mesecu okupljaju oko zajedničkog stola Euharistije ne bi li svoju nebesku Majku molili za zagovor. Pobožnost prvih subota, na neki način predstavlja molitvu vernika grada Beograda, upućenu za obnovu Marianuma.

Nadbiskup je u svojoj propovedi podsetio sve vernike na događaje koji će se ovih dana dešavati u samom Marianumu ali i na radove koji su u toku. Takođe je obavestio i sve prisutne da će neposredno nakon proslave patrona ove župe – Uznesenja Blažene Djevice Marije, biti postavljen i mozaik na samom zvoniku crkve te da će upravo taj mozaik biti simbol i predstava katolika ne samo u gradu Beogradu već i cele nadbiskupije; na taj način ujedno pozivajući vernike na molitvu i okupljanje na misnim slavljima ne bi li barem na taj način pružili pomoć i podršku svojoj crkvenoj zajednici.

Nadbiskup Hočevar je podsetio sve prisutne da upravo ovaj blagdan, Preobraženje treba da predstavlja i da im bude svojevrsni podsticaj da se iznova i iznova svakog dana „preobražavaju“, da preobražavaju unutrašnjost svoga bića, srce i dušu a ne samo da raznim korekcijama na licu ili raznim zahvatima preobražavaju samo svoju spoljašnjost, svoju fizičku lepotu, zaključio je nadbiskup.

Na samom kraju misnog slavlja, prisutnim vernicima obrato se vlč. Mihael Sokol, župnik katedralne crkve i rektor Marianuma i pozvao sve vernike da dođu na proslavu Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao i na godišnjicu posvete katedralne crkve ali i na trodnevnu duhovnu pripremu koja će početi 12. avgusta. Nakon čega je usledilo pevanje litanija pred kipom Majke Božije.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: