Homelokalne vestiProslava Svetog Ivana Kapistrana

Proslava Svetog Ivana Kapistrana

U petak 23. oktobra beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u Crkvi Svetog Ante predvodio euharistijsko slavlje povodom spomendana Svetog Ivana Kapistrana. Domaćin i župnik fra Ilija Alandžak pozdravio je nadbiskupa mons. Hočevara, prisutne svećenike: generalnog vikara mons. Aleksandra Kovačevića, novog gvardijana isusovaca prof. Marjana Štajnera, bogoslove, protođakona Radomira Rakića i ostale vernike.

»Možemo biti sretni, a ujedno probuditi odgovornost i svijest da je ovom našom zemljom hodao jedan od najvećih i poštovanih svetaca 15. stoljeća«, kazao je nadbiskup. »Da imamo slobodu ‒ moramo zahvaliti i njemu.« Nadbiskup je takođe rekao da treba da zahvalimo i franjevcima što su imali tako velikog brata. Papa Franja se u svojoj novoj enciklici »Fratelli tutti« (»Svi smo braća«) inspirisao upravo iz franjevačke duhovnosti, dodao je nadbiskup.

»Današnji svetac zaslužuje više pažnje, kao i sveta braća Ćiril i Metod koji su za slavenske narode učinili toliko toga. Zašto Janoš Hunjadi ima spomenik u Zemunu, zar ga u Beogradu ne bi zaslužio i sv. Ivan Kapistran?

Sveti Ivan Kapistran suzaštitnik je Beogradske nadbiskupije, a sutra završavamo našu Sinodu. To je jedinstvena prilika da se danas molimo današnjem svecu i da mu na poseban način povjerimo sve naše odluke sinode, kako bismo ih mogli provesti u život«, zaključio je mons. Hočevar.

(kmc)

FOLLOW US ON: