HomenajaveProslava Velike Gospe u beogradskoj katedrali

Proslava Velike Gospe u beogradskoj katedrali

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, Hadži Milentijeva 75, u ponedjeljak 15. augusta 2022. godine slavi svoju godišnju svetkovinu Uznesenje Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu. Središnje euharistijsko slavlje u 10.00 sati predvodit će mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a za vrijeme euharistijskoga slavlja biti će i blagoslov ruža. Uoči mise u 9.15 sati započinje krunica, a za vrijeme krunice prigoda je za sakrament ispovijedi. Euharistijsko slavlje u 18.00 sati na Veliku Gospu predvodit će vlč. Andrej Đuriček, veliki penitencijar Beogradske nadbiskupije.

Trodnevna duhovna priprema

Svetkovini Velike Gospe predhodit će trodnevna duhovna priprema i to u petak, 12. augusta kada euharistijsko slavlje u 18.00 sati predvodi fra Mislav Jozić OFM, mladomisnik, subotu, 13. augusta kada u 18.00 sati euharistijsko slavlje predvodi fr Marin Golubović OP, mladomisnik te u nedjelju 14. augusta kada se slavi i dan posvete katedrale i kada je godišnje župno klanjanje pred Presvetim. Toga dana misu u 9.00 sati predvodi vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma, a  nakon mise biti će izloženo Presvetog i mogućnost je za klanjanje u tišini sve do 17.00 sati kada će biti blagoslov s Presvetim. U 17.15 sati  je molitvu krunice s razmatranjima otajstava predvodi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a svečano euharistijsko slavlje u 18.00 sati, nakon kojega će biti i procesija s kipom Blažene Djevice Marije, predvodi mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski. I prva dva dana trodnevne duhovne pripreme biti će molitva krunice u 17.15 sati, a za vrijeme krunice je i prigoda za sakrament ispovijedi.

Mogućnost potpunog oprosta

Svi koji posjete katedralu od nedjelje 14. augusta uvečer pa do ponedjeljka 15. augusta uvečer, mogu zadobiti potpuni oprost uz propisane uvjete: ispovijed, pričest, molitva Vjerovanja te molitva Očenaša na nakanu Svetoga Oca Franje.

FOLLOW US ON: