Homelokalne vestiProslava župne slave u župi sv. Jurja u Zaječaru

Proslava župne slave u župi sv. Jurja u Zaječaru

Župa sv. Jurja mučenika u Zaječaru svečano je 23. aprila proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Jurja. To je bio ujedno i pastoralni pohod beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. Stanislava Hočevara toj župi, kao i župi sv. Ljudevita u Boru. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup uz koncelebraciju župnika ove dvije župe, vlč. Marijana Lindića, dok je đakonsku službu obavljao đakon vlč. Stipo Filipović.

Prije svete mise nadbiskup Hočevar se susreo se sa Župnim pastoralnim i Župnim ekonomskim vijećima spomenutih župa. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u svijetu, o životu župne zajednice kao i o trenutnoj pastoralnoj i ekonomskoj situaciji župa, gdje su nastali prijedlozi o budućem sveukupnom napretku ovih župa. Župljanima su uručeni upitnici vezani za Sinodu, koje trebaju popuniti i vratiti župniku, kako bi i oni na ovaj način sudjelovali u Sinodi.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istakao veličinu ovoga dana za cijelu Crkvu, jer za pravoslavne vjernike je vigilija Uskrsa, a za katolike veliki zaštitnik sv. Juraj. Govoreći o životu sv. Jurja „važno je da se istakne kako on nije ima straha pred carom Dioklecijanom koji je progonio kršćane, i na jednom Vijeću odlučeno je da se uništi kršćane, na što je Juraj reagirao braneći kršćane bez straha, zbog toga ga je car dao mučiti i ubiti“, istakao je nadbiskup. Premda je rimska vlast progonila one koji su propovijedali, prvi Isusovi učenici „nisu mogli šutjeti, bili su poticani Duhom svetim da svjedoče istinu o Isusu“ stoga, i mi smo svi vjernici „pozvani svjedočiti svojim životom Isusa bez straha“ a to će se ostvarivati „dolaskom na misu i brigom za potrebite“, rekao je nadbiskup. Na kraju je zaključio da drugi trebaju upravo prepoznati to svjedočanstvo, kao što je bilo kod prvih zajednica kršćana.

Poslije propovijedi uslijedila je obnova zavjeta bračnog para ove župe, koji slavi svoju pedesetu godišnjicu braka.

V.M./KMC

 

FOLLOW US ON: