Homelokalne vestiProslavljen Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

Proslavljen Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

U ponedeljak 5. februara, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predvodio je vlč. Andrej Đuriček uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

Na samom početku misnog slavlja predsedatelj je istakao značaj molitve za jedinstvo kršćana kao i spremnosti vernika, koji vide potrebu za jednim korakom unapred ka jedinstvu, da se okupljaju i mole po toj nakani.

U prigodnoj propovedi, vlč. Andrej govorio je o Božjem Kraljevstvu, koje iako plan Boga Tvorca, predstavlja nadu u bolje sutra, nadu u težnji ka jedinstvu za svakog kršćanina. “Bog Otac, nije odustao od plana Božjeg Kraljevstva, On šalje svog Sina, da po svome križu i slavnom Uskrsnuću uspostavi Božje Kraljevstvo. I ono se dogodilo u slučaju Isusa Krista, Uskrslog Gospodina. I mi sada kao njegovi sledbenici živimo u nadi. U nadi da će ova budućnost Božjega Kraljevstva gde će Bog otrti svaku suzu sa ljudskih očiju biti naša budućnost. Kršćanin je čovek nade. Nade i optimizma u pogledu na budućnost, jer u budućnosti neće imati zadnju reč zlo, patnja, stradanje, smrt već večna radost u zajdništvu sa Bogom i sa drugima”, rekao je vlč. Andrej.

Propovednik se nadalje dotakao odlomka iz evanđelja koje ovaj dan stavlja pred vernike a koje govori o Isusovim čudima ozdravljenja, uporedivši upravo tu situaciju sa činjenicom nejedinstva kršćana danas.“ Evanđelje o Isusovim čudima ozdravljenja, metaforički se odnosi na problem podeljenih kršćana, jer je podeljenost kršćanstva bolest, rana koju treba zaceliti. Ova bolest potiče iz različitih nerazumevanja, predrasuda, oholosti i sebičnosti čoveka, a na kraju i većoj spremnosti za sukob a ne za dijalog i saradnju”, istakao je vlč. Andrej,  ukazavši da je podeljenost kršćana upravo posledica samog delovanja čoveka i iskušenje pred kojim su pali svi, ali kao što i evanđelje govori, uz Isusovu pomoć sve je moguće prevazići. “Ovaj uzrok podeljenosti kršćana, možemo savladati samo na takav način da se kao bolesnici dotaknemo skuta Isusovih haljina, da se približimo Isusu, da se ugledamo na Njega, da slušamo Njegovu reč i Njegovu poruku. Mi treba da po uzoru na Isusa Krista, ljubavlju nadvladamo nesporazume, nerazumevanja i sukobe. Da naučimo od Isusa Krista kako se približiti onome koji je drugačiji i ne bežati od njega u strahu da ćemo izgubiti sopstveni identitet i svoj integritet”, rekao je vlč. Andrej i zaključio propoved porukom i pozivom upućenom svim kršćanima da se poput bolesnika u evanđelju svi dotaknu Isusovih haljina “da bi smo mi podeljeni kršćani opet krenuli putem zajedništva, saradnje i dijaloga, jer ako je Isus u našem centru, a mi smo na ivici kruga, kako se približavamo Isusu, približavajući se jedni drugima.”

Na kraju misnog slavlja, vernici predvođeni sveštenicima, po nakani za jedinstvo kršćana, izmolili su prigodnu molitvu.

 

Marija Antonela Kanelić

 

 

FOLLOW US ON: