Homelokalne vestiProslavljena obljetnica posvete katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i uočnica Velike Gospe

Proslavljena obljetnica posvete katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i uočnica Velike Gospe

Subota 14. avgusta uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, od posebne je važnosti za vernike Beogradske nadbiskupije, jer je toga dana ujedno i obljetnica posvete beogradske katedrale. Svečano euharistijsko slavlje u prepodnevnim časovima predvodio je preč. fra. Ilija Alandžak, dekan beogradskog dekanta i župnik župe sv. Ante Padovanskog u Beogradu.

Fra Ilija se u propovedi osvrnuo na istoriju same katedrale, podsetivši vernike na dobročinitelje koji su tada podpomogli njenu izgradnju, a kasnije i one koji su započetu izgradnju i dovršili. Zahvaljujući Bogu na njima, propovednik se ujedno spomenuo i onih dobročinitelja koji sada podpomažu obnovu ove katedralne crkve kao i celog kompleksa Marianum te pozvao i sve vernike koji imaju mogućnost da podrže ovu obnovu što materijalno ali da je prate i molitvom.

Istoga dana u poslepodnevnim časovima svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. U koncelebraciji je bio vlč. Mihael Sokol, nadbiskupov sekretar, rektor katedrale i župnik ove župe, kao i svećenici grada Beograda.  Svečanom misnom slavlju prisustvovao je i apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani.

Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na sva iskušenja i sve pošasti koje su od početka ove godine zadesila čovečanstvo i ostavila trag na celi svet; počevši od zemljotresa u susednoj Hrvatskoj pa sve do poplava koje su nedavno zadesile Nemačku. Sve to je jedno veliko iskušenje, jedan test ljudskosti, jer se samo u takvim situacijama vidi koliko su ljudi solidarni i nažalost samo tada kada je najpotrebnije i kada je ljudski život ugrožen, samo tada sve granice nestaju, sve razlike nestaju jer samo je važan ljudski život. “Sve ove nesreće koje se dešavaju, nisu po Božijoj volji” istakao je nadbiskup.

Nadbisku je naglasio da: “Najveća opasnost današnjice je da čovek više ne veruje Bogu Tvorcu već lažima” Citirajući Bulgakova koji svima daje odgovor na pitanje šta je zapravo istočni greh kojim je svaki čovek opečaćen, nadbiskup Hočevar ističe izvanredno jakim rečima:” To je porodična katastrofa! U našem biću se nešto ruši, kao što ruše ove nesreće i ne samo to već je i posledica toga da je čovek jako osetljiv na vidljivo, na opipjivo, na materijalno a nema više osećaja za duha i duhovno i u svome životu oseća krhkost, nestalnost, nepostojanost”. Nadbiskup je govorio o nestalnosti čovekovog bića koje je u svakom trenutku u stanju da padne ako se ne uhvati čvrsto za Isusov Križ koji je jedini spas; kao suprotnost tome dolazi lik Blažene Djevice Marije po kojoj je oličenje Božje stvaralačke ljubavi došlo na svet.

Nadbiskup je završio propoved tumačeći kako je Marija postala nova Eva pobedivši istočni greh i koja je svojim primerom pokazala da je poslušnost Božjoj namisli zapravo novi savez koji je umesto na  Evinoj neposlušnosti, sagrađen na Njenoj poslušnosti.  Taj novi savez je upravo dokaz da čovekova neposlušnost i greh može dovesti do toga da upravo sam taj čovek počne suditi i govoriti svašta o drugom čoveku a napose o Bogu, zaboravljajući da jedino Bog može govoriti o Bogu.

Nakon svečanog misnog slavlja usledila je procesija sa kipom Blažene Djevice Marije, a nakon svečanog blagoslova vernici su nastavili druženje u dvorištu katedrale uz agape.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: